38. Maraton Treh Src – 19. maj 2018

Eva Čanadi sedma na Balkanskem prvenstvu v hoji
16/04/2018
Na šolskem ekipnem krosu več kot 1500 udeležencev
17/04/2018

Ljubljana, 16. aprila

Maraton v Radencih bodo 19. maja pripravili že 38. po vrsti, tek na 42 km pa bo štel tudi za državno prvenstvo. Maratonci in polmaratonci bodo začeli ob deveti uri, ob 9.10 se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na deset kilometrov, pet minut pozneje še na pet kilometrov, ob 16. uri bo še tek otrok. Starta na 5 in 10 km bosta prvič ločena.

Tek na 42 km bo štel za državno prvenstvo; prav zaradi primera dopinga lanskega prvaka na 21 km so se odločili za novost. Tekmovalci, ki bodo tekmovali v okviru DP, se morajo prijaviti tako pri organizatorju kot pri Atletski zvezi Slovenije (AZS). Slednje doslej ni bilo potrebno.

“Le v tem primeru se bodo izidi upoštevali v razvrstitvi za slovenski naslov. Na ta način bomo dosegli, da bodo nastopili za DP le člani atletskih klubov in društev ter bodo dosežki veljali tudi kot norme za največje tekme, saj je dolžina proge uradno mednarodno izmerjena,” je dejal direktor AZS Dejan Dokl.

Generalni sekretar organizacijskega odbora maratona Marko Pintarič je izrazil željo, da bi letos popravili rekord proge, zato so povabili boljše tuje tekače, predvsem iz Kenije, ki prevladujejo na dolgih progah. Izmed Slovencev bo nastopil Rok Puhar, lani udeleženec svetovnega prvenstva, ki pa še ne ve, na kateri razdalji bo nastopil, ker se pripravlja na letošnja velika tekmovanja

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Joel Mwangi Maina (2:21:50) in njegova rojakinja Gladys Jepkurui Biwot (2:51:31), najboljša Slovenca sta bila skupno četrta Aleš Debeljak (2:47:05) in Jasmina Jelovšek (3:09:44). Na 21 km sta zmagi prav tako odšli v Kenijo, najboljša sta bila Silas Kiprono Too (1:05:45) in Stellah Barsosio Jepngetich (1:14:58).

Slednja je bila pred Sonjo Roman (1:17:25), ki je osvojila državni naslov. Med atleti je ta pripadel skupno tretjemu Domnu Hafnerju (1:11:07), ki pa je bil letos ujet na dopingu in je dobil štiriletno prepoved nastopanja.

Gesli maratona v Radencih sta: “Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec.” Predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gerlec je izpostavil, da organizatorji v zadnjih letih tesno sodelujejo s Slovensko protidopinško organizacijo Sloado, da pa lahko v boju proti prepovedanih poživilom sami kaj postorijo le na področju ozaveščanja.

Skupaj se pričakuje več kot 8000 udeležencev različnih rekreativnih dogodkov. Rok cenejših prijav za posameznike in skupine so organizatorji podaljšali do srede, 18. aprila; doslej je bilo prijavljenih okrog 4000 udeležencev, zadnji rok za prijave pa je 8. maj. Najboljši slovenski skakalci in tekači na smučeh pa bodo, kot v zadnjih letih, delili medalje tistim, ki bodo prišli v cilj.

V petek zvečer bo uradno odprtje maratona, ob tem bodo v Hotelu Radin organizirali “testeninko” na kateri bodo udeleženci brezplačno dobili testenine, poskrbljeno pa bo tudi za razvajanje v bazenih.

Sobotni program se bo začel ob osmi uri s tradicionalnim pohodom, ob 8.35 pa bo start nordijske hoje na devet km ob svetovnem dnevu te discipline, zvečer pa bodo na sporedu tradicionalna koncerta, tokrat z lokalno skupino Coctail in Andrejo Sirk.

Za otroke bodo v pomoč staršem, ki bodo nastopili na maratonu, kot običajno o osme do 14. ure organizirali brezplačen otroški vrtec. Garderobe bodo ob šotoru za izdajo številk, okrepčevalnice na vsakih 2,5 km, toalete pa na maratonu na štirih mestih.

X