Evropska prvaka sta Švicarka Maude Mathys in Italijan Xavier Chevrier, Miran Cvet na 21. mestu

Tri zmage na četveroboju v Trnavi
07/07/2017
Martina Ratej tretja v Londonu
09/07/2017
Kamnik, 08. julija
Italijan Xavier Chevrier (1:02:50) in Švicarka Maude Mathys (49:30) sta bila najboljša med člani na evropskem prvenstvu v gorskem teku na Veliki planini. Najboljša slovenska predstavnika sta bila 49-letni Miran Cvet na 21. mestu (1:08:22), na 41. pa je končala Klementina Lemut (1:02:00).
Cilj tekme je bil na Gradišču na Veliki planini, ki leži 1660 metrov nad morjem; tam je velika večina udeležencev popadala po ponjavah kot pokošeni, nekaterim, ki so grdo padli, so morali nuditi tudi prvo pomoč. Start najdaljše proge za člane je bil v Eko Resortu v Stranjah pri Kamniku. Člani so tekli 11,9 km, proga pa je imela 1295 m višinske razlike. Članice in mladinci so začele v Prilesju, mladinke pa v Stranjah.
Med člani je bil drugi Portugalec Luis Saraiva (1:03:34), tretji Italijan Francesco Puppi (1:03:35), med Slovenci pa je bil še 30. Gašper Bregar (1:10:22), 41. Rok Bratina (1:12:33) in 46. Luka Kovačič (1:14:05).
Britanka Sarah Tunsdall je bila druga med članicami (50:51), ki so tekle 8,5 km (1035 m višinske razlike), tretja pa favorizirana Avstrijka Andrea Mayr (51:43); na 46. mestu je končala Mojca Koligar (1:02:56), 51. Mihaela Tušar (1:05:31), na 55. pa Maja Peperko (1:08:01).
Romun Gabriel Bulanda je bil najhitrejši mladinec (47:07), 41. je bil prvi Slovenec Nejc Uršič (58:50). Mladinci so tekli na ženski članski progi, med mladinkami, kjer ni bilo Slovenk, pa je bila na 4,5 km (430 m višinske razlike) prva Nemka Lisa Oed (23:16)
“Nisem pričakoval zmage. Začel sem zelo počasi, potem pa sem pospešil. V zadnjem kilometru sem videl, da so tekmeci izmučeni in sem še bolj pospešil na tej težki progi ter zmagal. Pred sedmimi leti je bilo tu svetovno prvenstvo in so bili najboljši afriški tekači, tokrat pa sem zmago pritekel za Italijo in sem zelo vesel,” je bil zadovoljen Chevrier.
Veteran Cvet, ki namerava še kar nekaj časa tekmovati, je pričakoval, da se bo uvrstil okrog dvajseterice. “Z doseženim sem zadovoljen, toda boriti se je bilo treba v vročem vremenu za vsak meter. To, da sem malo starejši od ostalih, je bilo tokrat plus, saj sem iz izkušenj vedel, kako se spopasti s teko težko progo. Zadnji kilometer sem zaradi navijačev tekel kot v transu in sem imel po prehodu v cilj občutek, da ne bi mogel niti metra naprej. Običajno si v mislih prepevam pesem in si pri tem prigovarjam, da bi lahko prehitel še kakšnega tekmeca. Tokrat pa je bilo tako težko, da od pesmi ni bilo nič,” je bil odkrit Cvet.
Veliko več je za najboljšimi zaostala najboljša slovenska članica. “S štirimi dekleti smo tekle ves čas tekme, dobro je bilo, da nisem bila osamljena. Pred in za nami je nastala kar nekakšna praznina in smo bile ves čas skupaj. Letos sem prvič tekla v slovenskem pokalu gorskih tekov in EP je res ogromen preskok. Toda ker v Sloveniji verjetno ne bo več priložnosti za nastop na EP, sem se za to tekmovanje posebej pripravljala tri mesece,” je povedala Lamutova, ki ji je delo prvenstvo dodaten motiv za naprej.
Avstrijska rekorderka v maratonu in dobitnica številnih odličij v gorskih tekih Andrea Mayr je nepričakovano končala šele na tretjem mestu, četudi je precej pred EP prišla na Veliko planino in si podrobno ogledala progo. “Tudi zame je presenečenje, da sem prehitela Mayerjevo. Proga je zelo podobna tistim v Švici in mi je bila pisana na kožo. Je tehnično zahtevna, poleg tega pa imam tudi rada tudi toplejše vreme,” je povedala Mathysova.
Nekaterih najboljših slovenskih predstavnikov, ki so v preteklosti osvajali odličja, ni bilo na domačem EP. Prvi mož strokovnega dela gorskih tekov pri nas, Tomo Šarf, je dejal, da mladink ni bilo tudi, ni veliko mladih, ki bi bili pripravljeni priti “v tako naporen šport ter tudi za druge vzdržljivostne teke”. Dejal je, da je Mateja Kosovelj poškodovana. “Lucija Krkoč se je odločila, da letos ne bo v tekmovala na takih tekmah in se je očitno že ‘izpela”, Mitja Kosovelj pa se je odločil za potrjevanje pogojev za ohranitev zaposlitve v državni upravi, tudi zato, ker je dobil otroka in ima sedaj drugačne prioritete,” je pojasnil Šarf.
Med podeljevalci nagrade je bila tudi delegatka Evropske atletske zveze (EA) in romunska atletska legenda Gabriela Szabo, ki je na olimpijskih igrah na 1500 m in 5000 m osvojila po eno zlato, srebrno in bronasto medaljo, na SP na prostem tri zlata odličja, v dvorani pa prav tako tri zlate in še po eno srebrno in bronasto odličje ter se s tem vpisala v anale svetovne atletike.
Dušan Papež, alfa in omega prireditve, je bil zadovoljen s potekom, vendar je ugotovil: “Če bi vedel, kaj nas čaka, bi desetkrat premislil, če bi se tega lotil, čeprav smo leta 2010 že pripravili SP v gorskih tekih. Imam zlato družino in tudi številne prijatelje in sodelavce, ki so prostovoljno brez plačila pomagali pri izvedbi, ki je kljub temu stala 150.000 evrov, sicer bi še enkrat več. Največ časa in energije so ob iskanju sredstev požrla številna dovoljenja, slovenska birokracija pač.”
Na Veliko planino so morali pripeljati na tone stvari, cisterno vode, vodo in drugo pijačo v plastenkah, hrano, vso opremo za tekmovalce, šotore, klopi, tehnične pripomočke … “Več ton je vsega, toda uro po tekmi na Veliki planini ne bo niti enega kosa smeti,” je zagotovil Papež.

 

X