Jamajški zvezdnik Bolt in Etiopijka Almaz Ayana atleta leta

Prezelj: Športniki imamo odslej dva glasova v svetu Iaaf
05/12/2016
V torek volilna skupščina AZS
06/12/2016

Monte Carlo, 02. decembra (STA) – Jamajški zvezdnik Usain Bolt in Etiopijka Almaz Ayana sta bila na slovesnosti v Monte Carlu razglašena za najboljša atleta leta 2016. Kanadčan Andre De Grasse in Belgijka Nafissatou Thiam sta bila proglašena za vzpenjajoči se zvezdi.

Za najboljšega trenerja je bil izbran Američan Harry Marra. Nekdanja svetovna svetovna rekorderka v maratonu Tegla Loroupe, ki je v Riu vodila ekipo beguncev, je dobila predsedniško nagrado Mednarodne atletske zveze (Iaaf), Polyxeni Argeitaki pa priznanje za ženske v atletiki.

Boltu je nagrado izročil predsednik Iaaf Sebastian Coe. Jamajčan jo je dobil petkrat med letoma 2008 in 2013 ter sedaj šestič, največ med vsemi doslej. V Riu je ubranil olimpijske naslove na 100, 200 in 4×100 m in zaokrožil zbirko zlatih olimpijskih medalj na devet. Obenem je sezono zaključil neporažen, vključno s kvalifikacijami.

Ayana je na 10.000 m olimpijski naslov osvojila s svetovnim rekordom (29:17,45) ter bila še bronasta na 5000 m, kar je bil njen edini poraz v sezoni. Na pet kilometrov je zabeležila tri od osmih najhitrejših časov v zgodovini.

Marra, ki je vodil Ashtona Eatona do drugega zaporednega olimpijskega zlata v deseteroboju in do tretjega zaporednega dvoranskega svetovnega naslova v sedmeroboju, obenem pa je bil tudi trener Brianne Theisen-Eaton, ki je v peteroboju postala dvoranska svetovna prvakinja in osvojila bron v sedmeroboju na OI.

X