Jelovškova in Bečan državna prvaka

Domjanova potrdila normo za EP, rekord Glojnaričeve
26/05/2018
Lyles izenačil najhitrejši letošnji izid na 200 metrov
28/05/2018

Češnjice v Tohinju, 27. maja

Timotej Bečan in Jasmina Jelovšek (oba KGT Papež Kamnik) sta nova državna prvaka v gorskih tekih v disciplini gor-dol, ki so ga člani ŠD Češnjice v Tuhinjski dolini izvedli v okviru 13. Češnjiškega teka. Oba sta upravičila vlogo favoritov. Oba sta prvič državna prvaka v tej disciplini.

Poletne temperature niso vplivale na vrstni red pri vrhu. Bečan (33:03) je že v prvem strmem delu pobegnil veteranu Miranu Cvetu, ki je pritekel drugo mesto v zanj manj priljubljeni discplini že lani in lanskemu prvaku Gašperju Bregarju. Slednji je včeraj »pognal hudiča na vrh Vršiča, a trojica KGT Papež je bila v cilj v razmaku zgolj 29 sekund. Četrti Luka Kramarič je zaostal poltretjo minuto.

Jasmina, ki spomladi skoraj ne pozna poraza izven ravnih cest, je traso zmogla v času 41:10. Čez 29 sekund je stisk roke iskrenih čestitk od predsednika AZS Romana Dobnikarja prejela Tina Kozjek (Šmarnogorska naveza), tretje mesto je pripadlo Tinini klubski kolegici Ani Vrečar (+ 2:13) in četrto, prav tako z vozovnico za evropsko prvenstvo v Skopju Tini Klinar.

Mladinska prvaka sta Nejc Uršič (KGT Papež) in Katja Podobnik (ŠD Tabor Žiri). Boj za naslov je bil v obeh konkurencah napet do zadnjega strmega spusta v vas mimo spomenika dr. Petru Deržaju in ameriškim letalcem, preminulih med 2. svetovno vojno. Nejc je le za šest sekund strl klubskega kolega pri KGT Papež Roka Sušnika in 18 sekund Tineta Hrna, Katja pa le za sedem domačinko s Tuhinjske doline Nušo Mali (AK Domžale). Nuši je s tem ostala brez velikega spomladanskega trojčka naslovov v treh atletskih disciplinah. Med mlajšimi mladinkami je zmagala že v krosu in dolgih tekih.

Zelo tesne odločitve so bile tudi med dečki U16. Nejc Erznožnik (Tabor Žiri) je za 12 sekund prehitel Martina Močnika (AK Domžale), med deklicami je z minutnim naskokom prvakinja Loti Rotar (Šmarnogorska naveza). Med tekači U14 sta prvaka Viktorija Dolinšek (KGT Papež) in Tanej Fatur (Ribnica).

Tek v Tuhinjski dolini, kjer je bilo prvenstvo v tej zvrsti tudi lani, je, kot smo že omenili, štel tudi za izbor reprezentance za evropsko prvenstvo v Skopju v začetku julija in za mladinski mednarodni pokal v Italiji (letniki 2000-2002) sredi junija. Nastope usklajuje vodja članskih reprezentanc Borut Malavašič.

V Češnjicah so bile podeljene tudi prve točke za Pokal Slovenije v 26. sezoni tega najbolj pomembnega pokalnega niza.

X