Klara Lukan dosegla normo za SP za mlajše mladince

Protidopinško ozaveščanje
22/06/2017
Slovenija za las zgrešila prvo ligo
26/06/2017

Potem ko je Klara Lukan sredi maja iztekla na državnem srednješolskem prvenstvu odličen rezultat 2:51,90 , se je pokazalo, da je v dobri formi in ima možnost, da doseže normo, ki znaša 2:12,00 na 800m, za svetovno prvenstvo, ki bo v julija v Nairobiju. Njen prvi poskus za normo je bil na nočnem članskem mitingu v Varaždinu zadnjega dneva v maju. Klara je tekla dobro, na koncu so štoperice pokazale 2:13,15, kar je zadostovalo za drugo mesto. Z zmago na državnem prvenstvu za mlajše mladinke (2:12,97) , si je priborila mesto v državni reprezentanci za največje ekipno prvenstvo pokrajin Bavarske, Avstrije, Italije, Švice in Slovenije v Brixnu v Italiji. Na tekmovanju, ki je bilo v nedeljo, 4. junija,  je nastopilo kar 19 ekip s po enim tekmovalcem v vsaki disciplini. Klara je imela peti letošnji najboljši prijavljeni rezultat. Z borbenim tekom je s časom 2:13,79 pritekla do drugega mesta in osvojila veliko točk za slovensko ekipo.

Naslednja tekma je bila v sredo, 14. junija, na mednarodnem mitingu v Mariboru. V močni konkurenci je tek povedla tekmovalka iz BIH, ki je od Klare tri leta starejša in ima tri sekunde boljši rezultat. Izkazalo se je, da se je favoritka uštela v taktiki in Klara jo je v zadnjih metrih prehitela in zmagala. Njen čas 2:12,39, je njen osebni rekord, vendar še vedno za 0,39s premalo za normo za SP.

Njen tretji poskus je bil na mednarodnem četveroboju ekip mlajših mladincev Madžarske, Slovaške, Češke in Slovenije. V dokaj neznani konkurenci se je Klara v zaključku dobro znašla in zasedla skupno drugo mesto, do norme pa ji je spet zmanjkalo 51 stotink sekunde.

Če ni šlo v tretjič, je šlo pa četrtič, samo vztrajati je bilo potrebno. Na Pikinem mitingu v Velenju, ki je bil uvertura pred največjim mitingom v Sloveniji, je Klara kljub vročini, pretekla 800m tako kot zna in zmore. Prvih 400m je šlo hitro za 64s, tudi vmesni čas na 600m je obetal dober rezultat. Štoperice na cilju so pokazale izvrstnih 2:11,01, kar je bilo več kot dovolj za prvo mesto in krepko izpolnjena norma za svetovno prvenstvo mlajših mladink in najhitrejši ženski tek Dolenjke v absolutni konkurenci.       

AK Šentjernej                                

 

X