Na EP v gorskih tekih na Veliki planini okrog 250 tekmovalcev iz 24 držav

Dva Slovenca na Balkanskem prvenstvu za mlajše mladince
01/06/2017
Marija Šestak od septembra zaposlena na atletski zvezi
01/06/2017

Ljubljana, 01. junija (STA) – Evropsko prvenstvo v gorskih tekih bo od 7. do 9. julija potekalo na Veliki planini. Zato so v Slovenijo danes prišli predstavniki Evropske atletske zveze (EA), ki si bodo ogledali del prizorišč in skupaj z organizatorji dorekli še zadnje podrobnosti glede same izvedbe tekmovanja, na katerem bo okrog 250 tekmovalk in tekmovalcev iz 24 držav.
Osrednji, tekmovalni del 16. EP v gorskih tekih, bo 8. julija, ko bo start v Eko resortu pod Veliko planino, proga bo vodila mimo cerkvice Sv. Primoža in Pasjih pečin do Male planine ter cilja na Gradišču na Veliki planini. Skupna dolžina proge je 12 km in ima 1295 m višinske razlike. Glede na različne kategorije bosta še dva starta na isti progi, in sicer za članice in mladince na sv. Primožu ter za mladinke na Kisovcu. Za ostale tekače bo na dan prireditve tudi odprta prvenstvena tekma.
Slovenija si obeta dobre uvrstitve, saj so slovenski gorski tekači v zadnjih desetih letih na EP prišli do štirih medalj v članski konkurenci; Mateja Kosovelj je bil srebrna leta 2006 in 2014, ter bronasta leta 2013, Lucija Krkoč pa je bila bronasta leta 2011. Prav toliko je bilo slovenskih odličij v mladinski konkurenci. Poleg tega je bilo za slovenske gorske teke lansko leto eno uspešnejših doslej. Na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu sta si julija v Podbrdju Lucija Krkoč in Mitja Kosovelj priborila bronasti medalji, tudi ekipno pa je bila Slovenija tretja v ženski konkurenci.
Že v petek, 7. julija, bo slovesna otvoritev EP na stadionu v Kamniku. “To bo najpomembnejša atletska prireditev pri nas v naslednjih letih. EP bodo skupaj organizirali AZS ter njeno Združenja za gorske teke, EAA in Klub gorskih tekačev Papež, ki se je izkazal že v preteklosti z organizacijo številnih tekem na najvišji svetovni ravni. Med drugim svetovnega prvenstva, ki je bilo v Sloveniji leta 2010. Skupaj s spremljevalci in obiskovalci v Kamniku in okolici pričakujejo več tisoč obiskovalcev, kar bo tudi zelo pomembno,” je na novinarski konferenci dejal predsednik AZS Roman Dobnikar.
Predsednik Združenja za gorske teke pri AZS Tomo Šarf je poudaril, da so bili pred 25 leti postavljeni slovenski temelji gorskega teka pri nas na Šmarni gori, v tem času pa je bilo osvojenih 56 medalj na SP in EP. “Obeta sem nam lepa tekma, vendar zaradi vse močnejše konkurence ne smemo biti razočarani, če ne bo medalje. Toda prepričan sem, da bodo slovenski predstavniki, ki bodo določeni po izbirni tekmi v nedeljo na Ratitovec, uspešno zastopali slovenske barve,” je povedal Šarf. Vodja tekmovanja Dušan Papež je zagotovil, da je vse pripravljeno in bi lahko EP izvedli že jutri. Poudaril je, da bo proga zelo zanimiva in nekoliko drugačna, kot je bila na SP leta 2010.
Danes popoldne se bo za goste, med katerimi bosta tudi tehnični delegat EA Ede Rutkovszky in vodja projektov EA Aditya Kumar, ki sta prišla na ogled prizorišč, program nadaljeval ob 18. uri v telovadnici osnovne šole Stranje, kjer bo potekal kratek kulturni program. “Proga bo zelo težka in velik izziv za nastopajoče, vemo pa, da so organizatorji zelo izkušeni. S tehnične strani bo prvenstvo nedvomno zelo dobro organizirano,” je menil Rutkovszky in je temu pritrdil tudi Kumar.

X