Na EP v krosu deset Slovencev

Naši atleti na prireditvi Naj Športnik Slovenske vojske
04/12/2017
Sonde Nordstad nov evropski rekorder v maratonu
05/12/2017

Ljubljana, 5. december

V nedeljo, 10. decembra, bo v Slovaškem Šamorinu potekalo 25. evropsko prvenstvo v krosu. Slovaška bo še enkrat imela priložnost, da gosti elitne tekače, dvajset let po zelo uspešni izvedbi Svetovnega prvenstva v polmaratonu, ki je potekalo v Košicah.

Strokovni svet atletske zveze Slovenije je določil slovensko reprezentanco, ki bo nastopila v Šamorinu. Naša prva violina bo Maruša Mišmaš, ki se uspešno vrača po poškodbi ahilove tetive. Nastopila bo v teku na 8 km v kategoriji članic. Svoj največji uspeh na EP v krosu je dosegla leta 2013 v Beogradu (Srbija), ko je osvojila bronasto kolajno v kategoriji mladink.

V Šamorinu bo slovenska reprezentanca najštevilčnejša v kategoriji mladincev in mladink, ki bodo tekli 6 km. Nastopili bodo Matevž Cimermančič, Teodor Majcenovič, Martin Pintar in Jaka Grže, slovenske barve v kategoriji mladink bodo branile Karin Gošek, Tina Česnik, Urška Arzenšek in Vita Štefane. 

Povratnik na evropsko prvenstvo, Jana Kokalja čaka nastop v kategoriji mlajših članov (8 km). Jan je na evropskem prvenstvu v krosu nastopil leta 2016  v kategoriji mladincev in končal na solidnem 46. mestu.

Najuspešnejša predstavnica v krosu za Slovenijo je Helena Javornik, ki je leta 2002 v Medulinu (Hrvaška) slavila med članicami. Slovenija se lahko pohvali tudi s kolajno Kristine Obronek, ki je bila bronasta leta 1996 v Charleroiju v kategoriji mladink.

EP krosu, ki je bilo prvič organizirano leta 1994, smo dvakrat gostili že tudi Slovenci na domačih tleh, in sicer obakrat v Velenju (1999 in 2011).

X