Naši atleti uspešni na Slovaškem

Športni dan v Velenju – otroška atletika
29/05/2018
Šutejeva in Filipičeva zmagali v St. Pöltnu
01/06/2018

Borski Mikulaš, 26. maja

Konec prejšnjega tedna sta se na Slovaškem odvijali dve mednarodni tekmi v hitri hoji namenjeni vsem moškim in ženskim kategorijam. V soboto se je v Borskem Mikulašu v neugodnih vremenskih razmerah odvijala 49. izvedba “Zahoracke dvadsiatke”, ki je veljala tudi za slovaško Državno prvenstvo po kategorijah, medtem ko so hitrohodci naslednji dan tekmovali v 70 km oddaljenem Hlohovcu, na 21. izvedbi “Medzinarodnega chodeckega mitinga”.

Na obeh tekmah je nastopilo čez 170 tekmovalcev iz 10 evropskih držav, Slovenijo pa so zastopali štirje tekmovalci AK Koper ter po eden iz Radovljice, Velenja in Maribora. To je bilo doslej gotovo najuspešnejše gostovanje slovenskih hitrohodcev v tujini, saj so v skupno štirinajstih nastopih osvojili dve prvi mesti (Rok Pfajfar – AK Radovljica in Jaka Grabner – AK Velenje), štiri druga (dvakrat Tamara Reicht – AD Štajerska, Pfajfar in Fabio Ruzzier – AK Koper), štiri tretja (dvakrat Saša Milenovič – AK Koper, Grabner in Ruzzier) ter tri četrta mesta (dvakrat Eva Čanadi ter Jasna Lovrečič obe iz AK Koper, ki je bila enkrat tudi šesta).

Doseženih je bilo 9 osebnih rekordov od katerih je kar 6  najboljših rezultatov v Sloveniji vseh časov in sicer: eden s strani Roka Pfajfarja na 1 km (5:00, prej 5:07 Matije Brulca – AK Koper), dva Tamare Reicht (v soboto 10:39 na 2 km, prej 11:10 vedno njen in v nedeljo 4:48 na 1 km, ki doslej še ni bil zabeležen), dva Jake Grabnerja (v soboto 16:02 na 3 km, prej 16:39 Filipa Križnika – AD Štajerska ter v nedeljo 9:46 na 2 km, ki doslej ni bil zabeležen) ter nazadnje še najprestižnejši rezultat Eve Čanadi na 10 km, kjer se je s časom 55:24 naenkrat izboljšala za celi 2 minuti! Glede na to, da so se tekme odvijale v državi, kjer je hitra hoja nacijonalni šport, so take uvrstitve vse prej kot enostavne. Zmagovalec Olimpijskih iger v Riju ter svetovni prvak Matej Toth je en najbolj priljubljenih športnikov na Slovaškem. Še en zanimiv podatek: slovenski tekmovalci niso bili v 14 nastopih deležni niti enega opomina, kar pomeni, da so tehnično brezhibni, ki je predpogoj za nadaljnje izboljšanje.

X