Prezelj: Športniki imamo odslej dva glasova v svetu Iaaf

Skupni trening – metalske discipline
02/12/2016
Jamajški zvezdnik Bolt in Etiopijka Almaz Ayana atleta leta
05/12/2016

Monte Carlo, 03. decembra (STA) – Slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj, ki je predsednik komisije športnikov v Mednarodni atletski zvezi (IAAF), je po sprejetju reformnega paketa na izrednem kongresu IAAF v Monte Carlu za STA poudaril, da je sprejetje obsežnih reform izjemno pomembno za kraljico športov, izpostavil je, da so športniki dobili dva glasova v svetu IAAF.

“To je zelo pomemben dogodek, zgodovinski za naš šport. Končno je napočil čas za spremembe,” je po glasovanju dejal predsednik IAAF Sebastian Coe. Za sprejetje reform je bila potrebna dvotretjinska večina delegatov, zanje pa je glasovala velika večina od 197 prisotnih; podprlo jih je 182, proti pa je bila le deseterica.

“Športniki smo veliko pridobili, imeli bomo dva glasova v svetu IAAF, ki je najvišji organ med dvema kongresoma. Zastopali jih bodo predstavniki atletske komisije, zato ta čas še ne vemo, kdo bo tam sedel. Reforme se morajo najprej sploh začeti izvajati, potem pa bodo stvari šele počasi zaživele. Toda prvi, najpomembnejši korak, je narejen. Pomembno se mi zdi tudi, da je prišlo do izenačitve spolov, da ne po več podvajanja funkcij. Doslej se je dogajalo, da je imel posameznik v zvezi tudi po štiri. Reforme uvajajo več strokovnosti ter enoten prekrškovni organ, ki bo zajemal med drugim tako boj proti dopingu in korupciji. Da še enkrat poudarim, športniki smo zelo zadovoljni, da je prišlo sprememb, bo šla atletika v moderno dobro,” je za STA povedal Prezelj.

IAAF se v zadnjem obdobju sooča s številnimi težavami, tako je prejšnji predsednik IAAF Lamine Diack iz Senegala obtožen finančnega okoriščanja s prikrivanjem pozitivnih dopinških vzorcev, v številnih dopinških škandalih pa je najbolj odmeval ruski, saj so atletinje in atleti te države ostali brez pravice nastopa na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru in drugih velikih tekmovanjih.

X