Puhar z osebnim rekordom tretji v Italiji

Jan Kokalj 41. na EP v krosu
11/12/2017
Predstavitev otroške atletike – AD Kladivar
12/12/2017

????

Regio Emilia, 10. decembra

Slovenski reprezentant Rok Puhar je v italijanski Reggio Emilii v maratonu z osebnim rekordom osvojil tretje mesto. V teku na 42 km je s časom 2:17:49 ure zaostal le za Jeanom Baptistom Simukeko iz Ruande (2:16:30) in Maročanom Younessom Zitounijem (2:17:06) ter znova potrdil normo za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Berlinu.

Državni rekord na 42 km (2:11:50) je še vedno zanesljivo v lasti Romana Kejžarja, ki ga je postavil 26. marca 2000 v Torinu.

Petindvajsetletni Puhar je aprila letos nastopil na svojem prvem maratonu v življenju ter v Hamburgu v Nemčiji s časom 2:18:22 izpolnil normo za svoje prvo veliko člansko tekmovanje; avgusta je bil nato na svetovnem prvenstvu v Londonu 66.

“Danes sem bil zelo vesel, ko sem videl izid v cilju, ker se mi tekma na SP v Londonu ni izšla. Zato je bil psihični pritisk pred tem kar velik. Zjutraj sem imel zaradi hrane težave z želodcem, pa še mraz je bil. Zato sem bil še bolj vesel v cilju, saj sem dosegel osebni rekord. Do državnega pa je še šest minut, kar je zelo veliko. Za EP naslednje leto sem v Hamburgu že potrdil normo in jo tokrat še nadgradil. Moj naslednji maraton bo na EP v Berlinu, vmes pa bom skušal izboljšati svoje dosežke na krajših razdaljah,” je pojasnil Puhar.

Rezerve vidi v boljših vremenskih razmerah, kot jih je imel danes, za ostalo, kar mora izboljšati pri sebi, pa je okrepil svojo ekipo na čelu s trenerjem. “Pred mesecem dni sem se lotil drugačnega načina priprav in treningov, da bom za evropske razmere že za EP v Berlinu dobro pripravljen. Imam novega trenerja Blaža Čadeža, maserko, v zadnjem mesecu se je vključil psihoterapevt. Ko sem danes prišel v cilj, nisem bil pretirano utrujen, le psihično. To pomeni, da nisem šel na ‘polno’. Imam še dve tekmi letos, bolj za sprostitev, pomembna bo bolj silvestrska
v nemškem Trierju. Tam je osemkilometrski tek, eden najbolj znanih na svetu v tem obdobju,” je še povedal Puhar, ki podrobnejših načrtov za naslednje leto še ni napravil.

X