Ratejeva meri visoko na evropskem pokalu v metih

Na evropskem pokalu v metih Domjanova in Ratejeva med favoritinjami
06/03/2017
Razpis usposabljanja za pridobitev naziva Trener atletike
10/03/2017

Other/Athletics, Ljubljana, Press conference, 09-Mar-2017 (Photo by: Tit Kosir / M24.si)

Madrid, 09. marca (STA) – Na 17. evropskem zimskem pokalu v metih, ki bo 11. in 12. marca v španskem Las Palmasu, bo Martina Ratej (Kladivar Celje) skušala osvojiti odličje v metu kopja; pred dvema letoma je prišla do zlate medalje, Veronika Domjan (Ptuj) pa bo v kategoriji mlajših članic branila lani osvojeno zlato v metu diska, leto poprej je bila bronasta.

Poleg Domjanove, ki ima v kategoriji mlajših članic trenutno prvi rezultat v Evropi, in Ratejeve, lastnice tretjega izida sezone na svetu in v Evropi, bodo v petek na tekmovanje odpotovali tudi Blaž Zupančič (Mass), ki bo tekmoval v suvanju krogle med mlajšimi člani, v metu kopja pa bosta nastopili Bernarda Letnar (Velenje) med članicami in Katja Mihelič (Triglav Kranj) med mlajšimi članicami.

“Želim priti med prve tri, približati se želim daljavi, ki sem jo dosegla pred dvema tednoma na državnem prvenstvu. Zamenjala sem trenerja, z Lovrom Umekom sva se zelo dobro ujela in mislim, da bo to pokazalo tudi nadaljevaje sezone,” je menila Ratejeva.

Ratejeva je 25. februarja na slovenskem zimskem prvenstvu v metih v Domžalah s 63,95 m že na prvi tekmi sezone potrdila normo (61,40 m) za nastop na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Londonu. Več sta doslej vrgli le evropska prvakinja Belorusinja Tatjana Kaladovič (65,88 m, 16. februarja v Minsku), in nekaj ur za edino tekmo Ratejeve v tej zimi na hrvaškem prvenstvu v Splitu olimpijska zmagovalka Sara Kolak, ki je zmogla 65,23 m.

“Imamo novega trenerja, sedaj vadim z Rolandom Vargo, ki je v Zagrebu, zato sem del časa tam, del pa v Sloveniji, ker v Mariboru obiskujem pedagoško fakulteto. Torej, zamenjala sem okolje in prišla iz Ptuja v večja mesta. Gre mi dobro, upam, da bom ostala zdrava in nadejam se dobrega izida,” pa je povedala Veronika Domjan, ki je s 55,96 m za zimskem DP Hrvaške v Splitu izpolnila norma za mlajše člansko evropsko prvenstvo. Zupančič je napovedal boj za medaljo in svoj najboljši izid, slednje pa si želi tudi Miheličeva. Lov na izboljšanje rezultata z nedavne tekme v Domžalah pa je kot svoj cilj izpostavila Bernarda Letnar.

Gran Canaria – urnik nastopov

PODPIS ATLETSKIH POGODB ZA LETO 2017

Atletska zveza Slovenije (AZS) je ob predstavitvi ekipe podpisala tudi pogodbe z najboljšimi slovenskimi atleti in atletinjami; to so Tina Šutej (prvi razred), Luka Janežič (1), Robert Renner (1), Maja Mihalinec (1), Maruša Černjul (2), Veronika Domjan (2), Martina Ratej (2), Žan Rudolf (3), Nejc Pleško (3), Marina Tomić (3), Matija Kranjc (3), Maruša Mišmaš (4), Matija Muhar (4) in Barbara Špiler (4).

“Sredstva, ki jih namenimo, niso optimalna, so pa realna. Atleti so razvrščeni v več razredov na podlagi lanskih izidov. V najvišjem so Renner, Šutejeva, Mihalinčeva in Janežič, ki so lani dosegli norme za svetovno prvenstvo ali osvojilo odličje na evropskem prvenstvu. V drugem so finalisti EP, v tretjem tisti z normami za EP, v tretjem pa poškodovani ali noseče atletinje.V prvem razredu slovenske atletike so štirje športniki, ki bodo glede na lanske dosežke prejeli največ denarja. Robert Renner in Tina Šutej, sprinterka Maja Mihalinec in tekač na 400 metrov Luka Janežič bodo v tej sezoni z izpolnjenimi obveznostmi lahko zaslužili vsak po 9500 evrov. Metalka kopja Martina Ratej, metalka diska Veronika Domjan in skakalka v višino Maruša Černjul bodo lahko v drugem razredu zaslužile po 7700 evrov. Marina Tomić (100 m ovire), Žan Rudolf (800 m), Nejc Pleško (met kladiva) in Matija Kranjc (kopje) so razvrščeni v tretji razred, ki zagotavlja maksimalno po 4000 evrov, v četrtem razredu, v katerem je mogoče zaslužiti po 1600 evrov, pa so Barbara Špiler (met kladiva), Matija Muhar (met kopja) in Maruša Mišmaš (3000 m zapreke).” je pojasnil predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Predsednik AZS Roman Dobnikar je ponovno izpostavil, da ima ta čas slovenska atletika zelo pomlajeno tekmovalno sestavo, novo generacijo tekmovalcev. “Obenem lahko povem, da bomo 75 odstotkov osnovnega, fiksnega zneska iz pogodb športniki dobili že naslednji teden, ker jim želimo zagotoviti kar najboljše pogoje za vadbo. Petdeset odstotkov je fiksnega zneska, ostalo pa je vezano na letošnjo sezono,” je dodal Dobnikar. Članom prvega razreda je tako na voljo po 9500 evrov na posameznika, drugega 7700, tretjega 4000, četrtega pa po 1700 evrov.

V lanskem letu je AZS skupaj, tudi s sredstvi za priprave, tekmovalcem razdelila 215.000 evrov, vendar je imela zveza lani devet, letos pa le štiri atlete v vrhunski selekciji, in bo tako na voljo skupaj 185.000 evrov, saj se zneski za posameznika, odvisno sicer od ravni, v katero so razvrščeni, niso spreminjali. AZS bo imela sicer letos na voljo skupaj okrog 970.000 evrov, skoraj 100.000 evrov bo dobila manj od Fundacije za šport in to bodo po Dobnikarjevih besedah skušali nadomestiti iz drugih virov, da bodo tako ohranili lanski obseg proračuna.

Dobnikar je z dekanom Fakultete za šport Milanom Žvanom sklenil tudi dogovor o sodelovanju pri izobraževanju in meritvah; del zneska pa bo šel tudi v fond za potrebe atletov in atletinj.

X