Rekordni dosežki in slovesnost ob prenovitvi stadiona zaznamovala srednješolsko finale

UNESCO ASP tek mladih na Ptuju
16/05/2017
2500 mladih na 5. UNESCO ASP teku mladih
18/05/2017

 

Maribor, 17. maj

Včeraj je na prenovljenem atletskem štadionu Poljane v Mariboru potekalo Posamično finale srednjih šol v atletiki. Na finalnem tekmovanju je nastopilo 148 dijakov in 128 dijakinj, najboljših tekmovalcev, ki so si pravico nastopa v finalu pridobili na osnovi rezultata s področnega tekmovanja.

Pogoji in razmere na tekmovališčih so bili odlični in na atletskem stadionu Poljane Maribor smo lahko spremljali zanimive atletske boje najboljših šolarjev v Sloveniji, hkrati pa so bili postavljeni tudi trije novi srednješolski rekordi:

Anej Zupanc (I. Gimnazija v Celju) je med dijaki izboljšal rekord na 400 m, ki po novem meri 47.25, Agata Zupin (Srednja šola Domžale) pa rekord v isti disciplini med dijakinjami s časom  53.28, s čimer je popravila tudi mladinski rekord Slovenije, ki je prej meril 53.58 s. Maja Bedrač  je v daljini (cona) za 9 cm izboljšala svoj rekord iz lanskega leta, ki po novem meri 6.40 m. Pokal za najboljši rezultat na tekmovanju sta prejela nova rekorderja na 400 m – Zupanc Anej in Zupin Agata.

Več o tekmovanju in rezultati:

Finale srednjih šol 2017

Rezultati

Organizacija in izvedba tekmovanja je bila zaupana AK Poljane Maribor, ki se je tudi tokrat izkazal kot odličen organizator, pri organizaciji pa so sodelovali še Zavod za šport RS Planica in Atletska zveza Slovenije. Še pred začetkom tekmovanja pa je  bila na sporedu slovesna otvoritev prenovljenega Atletskega stadiona Poljane Maribor, na kateri je bil prisoten tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec, predsednik AZS Roman Dobnikar, podpredsednik Fundacije za šport Martin Steiner in mnogi drugi.

Predsednik republike je ob ogledu prenovljenega stadiona dejal, da je današnji dan lep in prazničen za profesionalni in rekreativni šport. Čestital je vsem, ki so sodelovali pri projektu prenove stadiona: “Z vami se veselim vseh možnosti in priložnosti. Športniki bodo lahko na tem stadionu pilili svoj talent. Prav vsi pa se lahko tukaj prepustimo duhu rekreativne atletike. Slovenija je ena izmed redkih razvitih držav, kjer lahko mnoge atletske stadione brezplačno uporabljamo tudi rekreativci.”

Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je poudaril pomen obnovitve stadiona za celotno slovensko atletiko: “Najboljši srednješolci se bodo danes merili za zmage v svojih disciplinah, svojevrstno zmago pa danes praznujemo vsi zbrani. Današnja skupna zmaga je prav otvoritev prenovljenega objekta na Poljanah, ki bo tem in številnim drugim atletom ponudil izboljšanje pogojev za vadbo, trening in preseganje novih mejnikov slovenske atletike, dokaz za to je, da je Maribor Sloveniji in svetu dal že več atletov olimpijcev in organiziral vrsto izjemnih atletskih tekmovanj. Ob tem iskreno čestitam vsem, ki so s svojim trudom, prizadevnostjo in marljivim delom pripomogli k temu, da smo že po pol leta intenzivnih del danes lahko priča temu izjemnemu dogodku.”

Ob tej priložnosti sta Atletsko društvo Štajerska in Atletski klub Poljane Maribor prejela posebno zahvalo za spodbudo in prizadevanja za razvoj športnih talentov na področju atletike. Atletinje olimpijke, ki so zaznamovale športno zgodovino Maribora, Helena Javornik, Sabina Veit in Sonja Roman pa so prejele pečat mesta Maribor za vrhunske dosežke v atletiki in hkrati za promocijo mesta Maribor, kot športnega mesta.

Tekmovalci in tekmovalke so uživali v odličnem tekmovanju v odličnih pogojih, za njihov trud in atletske dosežke pa sta jim Atletska zveza in Vzajemna d.v.z. tudi letos omogočila nagrado – sklenitev brezplačnega zavarovanja.

X