Rekreacija

V zadnjih desetih letih je rekreativni tek doživel pravo eksplozijo in je po podatkih svetovne atletske zveze IAAF postal najbolj razširjena oblika rekreacije v svetovnem merilu. Tek pridobiva vse več navdušencev tudi v Sloveniji. Po nekaterih ocenah se okrog 100.000 tekačev udeleži vsaj enega od organiziranih tekov letno, številni rekreativci pa tečejo samostojno ali v družbi prijateljev.

V Sloveniji je vsako leto organiziranih več kot 600 različnih tekaških prireditev, nekatere pritegnejo nekaj sto udeležencev, nekaj tekaških prireditev pa je v zadnjih letih izjemno napredovalo glede na število udeležencev, saj privabijo tudi po več tisoč tekačev.

Na Atletski zvezi Slovenije si želimo v prihodnjih letih rekreativno atletiko organizirati po vzoru uspešnih tujih panožnih zvez iz Nemčije, Danske, Španije, Francije in Velike Britanije. Z aktivnim sodelovanjem z organizatorji bomo še naprej prispevali k razvoju rekreativnega teka v Sloveniji. Zato želimo zasnovati rekreativno serijo tekov, v kateri si bomo prizadevali povezati vrsto uveljavljenih cestnih tekov v Sloveniji, na katerih pričakujemo okrog 15.000 udeležencev vseh starosti. S serijo tekov bomo še povečali prepoznavnost rekreativnega teka in atletike, tekačem pa želimo ponuditi kakovostne rekreativne atletske dogodke, ki bodo postali tradicionalni, kar jim bo omogočilo še več užitkov pri teku in druženju s prijatelji.

Kot partner teka v zadnjih letih let Atletska zveza Slovenije sodeluje pri največjih rekreativnih tekih pri nas, leta 2016 pa je bilo z namenom večje popularizacije teka ustanovljeno tudi ZDRUŽENJE ZA REKREATIVNE IN CESTNE TEKE AZS.

Other, Ljubljana, Athletics (19th Ljubljana marathon), , 26-Oct-2014, (Photo by: Grega Wernig / Ekipa)

CERTIFICIRANO MERJENJE CESTNIH TEKOV V SLOVENIJI

Atletska strokovnjaka Tomo Šarf in Borut Podgornik sta pridobila licenco za certificirano merjenje prog cestnih tekov. S tem je mogoče organizatorjem prireditev, ki vključujejo tekmovanja v cestnih tekih, priskrbeti uraden certifikat o dolžini proge. Šarf in Podgornik sodelujeta tudi pri uradnih tekmah sistema AZS, in sicer pri merjenju proge državnih prvenstev v maratonu, polmaratonu in cestnem teku.

Vzpodbudno je dejstvo o izjemnem številu rekreativnih prireditev v Sloveniji, med katerimi prednjačijo ravno cestni teki in maratoni. Vendar pa udeleženci tekmovanj ob množici tovrstnih prireditev čedalje več pozornosti namenjajo kvaliteti ter visoki ravni organiziranih tekov. Natančna in točna informacija o dolžini pretečene proge je ena izmed storitev, s katero lahko odslej organizatorji svojo prireditev dvignejo na višji nivo. Tekači, ki se udeležujejo več tovrstnih preizkušenj, pa lahko s primerjavo posameznih tekmovanj tudi v tovrstni storitvi prepoznajo dodano vrednost prireditev.

Ob množici organiziranih cestnih tekov v Sloveniji namreč večina nima uradno izmerjenih dolžin, prizadevanja Atletske zveze Slovenije pa so usmerjena v to, da se bo tudi na tem področju v prihodnje uredilo več regulacije in nadzora z različnimi pristopi in akcijami.

S poslužitvijo storitve meritev prog bo trasa tekmovanja lahko natančno izmerjena, s čimer se organizatorji tekmovanj lahko izognejo nejasnostim v zvezi z različnimi ocenami in dolžinami proge.

PRAVILNIK O IZVAJANJU CERTIFICIRANIH MERITEV DOLŽIN PROG ZA CESTNE TEKE IN TEKMOVALNO HOJO

CERTIFICIRANE PROGE ZA CESTNE TEKE IN TEKMOVALNO HOJO (stanje 16.10.2019)

X