Seja izvršnega odbora Evropske atletske zveze

Vrh evropske atletike v Ljubljani
02/11/2017
Kongres ZATS 2017
06/11/2017

Ljubljana, 05. novembra

Na seji izvršnega odbora Evropske atletske zveze (EA), ki je konec tedna potekala v Ljubljani, so govorili o atletskem dvoboju med Evropo in ZDA leta 2019, ki bo na stari celini, evropskem prvenstvu v Berlinu avgusta prihodnje leto, ki bo prvič pripravili v okviru novega evropskega prvenstva sedmih športov; preostala prvenstva bodo v Glasgowu.

V petek, prvi dan seje, so v izbornem procesu dodelili organizacijo evropskega prvenstva v krosu leta 2019 portugalski Lizboni. Zadnji, tretji dan srečanja, je bil namenjen prihodnji umeščenosti vseh različnih zvrsti teka v EA.

Leta 2019 se pripravlja atletski dvoboj med Evropo in ZDA. “Govorili smo tudi o organizaciji tekme med Evropo in ZDA, ki bi jo organizirali leta 2019. O tej tekmi potekajo neposredni pogovori med evropsko zvezo in zvezo ZDA. Prav tako smo že blizu dogovora, kje tekmovanje bo, vendar pa bomo z obvestilom o gostiteljici te zelo zanimive in atraktivne tekme počakali, da se sklenejo vsi ustrezni dogovori,” je za pojasnil slovenski član IO EA Gregor Benčina.

Predsednik EA Norvežan Svein Arne Hansen je ob tem napovedal nekaj velikih premikov tudi pri organizaciji evropskega prvenstva avgusta prihodnje leto v Berlinu, kjer so organizatorji že sedaj prodali več kot 50 odstotkov vseh vstopnic. Nemci bodo atletsko EP pripravili na olimpijskem stadionu med 7. in 12 avgustom 2018. Boj za naslove v kraljici športov bo potekal v sklopu evropskega prvenstva sedmih športov, ki ga bodo izvedli prvič.

Ostala tekmovanja bo gostil škotski Glasgow od 2. avgusta   naprej, za odličja pa se bodo merili v vodnih športih (plavanje, skoki v vodo in sinhrono plavanje), kolesarstvu (posamična cestna dirka, tekme na velodromu, BMX in gorsko kolesarstvo), gimnastiki, veslanju in triatlonu, prvič pa bodo pripravili ekipno EP v golfu. Tega skupnega EP pa ne gre zamenjati ali povezovati z evropskimi igrami, ki jih organizira Evropski olimpijski komite (EOC).

Pri organizaciji je partner evropskih zvez omenjenih sedmih športov Združenje evropskih radio televizij (EBU), ki bo zagotavljalo več kot 2700 ur programa. Samo atletika si obeta več kot dvajsetodstotni dvig gledanosti.

Hansen je povedal, da so govorili tudi o številnih spremembah pri izvedbi tekem. “Na prvenstvih do 20 let bomo na stari celini s teka na 3000 m zapreke prešli na 2000 m zapeke, ker je tako bolje za razvoj mladih, ki bodo tako začeli tekmovati na zanje primernejših krajših razdaljah, te pa se nato povečajo,” je s praktičnim primerom novosti predstavil Benčina.

Obravnavali so tudi proračun za prihodnje leto in začetek novega marketinškega projekta, ki bo omogočil večjo pomoč EA razvoju atletike in nacionalnim zvezam.

Dan se je zaključil v sproščenem delovnem ozračju. Atletska zveza Slovenije je goste z vrha EA povabila na Ljubljanski grad, med gosti pa je bil tudi nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki sedaj vodi EOC.

Člani vodstva EA so se seznanili z novostmi, ki jih pripravlja Mednarodna atletska zveza (IAAF). IAAF je prav v tem času napovedala uvedbo lestvic po vzoru teniških WTA in ATP. O tem je predsednik EA povedal, da so ga že klicali z njegove rodne Norveške trenerji, tekmovalci in drugi, saj so se pri tem spraševali, katera tekmovanja bodo štela, ali bodo med njimi denimo tudi nacionalna državna prvenstva in podobno. Hansen je pojasnil, da predloga v EA še niso podrobneje preučili ter da dvomi o uveljavitvi že leta 2018, “je pa ta sistem zelo potreben”.

EA je pred časom predlagala, da bi določili datum, po katerem bi začeli rekorde obravnavati na novo, stare oziroma tiste, ki veljajo zdaj, pa naj bi umaknili na poseben seznam starih rekordov. “O predlogu, da je na področju rekordov nekaj treba storiti, smo govorili že na seji v Parizu, ter to, brez konkretne navedbe načina izvedbe, poslali na IAAF. Sedaj pa čakamo na odgovor. Ta tema ni bila med glavnimi na seji pri nas,” je pojasnil Benčina.

Leta 2015 je Slovenija gostila prvi sestanek vodstva EA takoj po izvolitvi na kongresu na Bledu, kjer je vodenje 17 članskega izvršnega odbora EA prevzel Norvežan Hansen, v vodstvo EA pa je bil izvoljen tudi Benčina, nekdanji predsednik Atletske zveze Slovenije. Tokratno srečanje je po uspešno izvedenem evropskem prvenstvu v gorskih tekih v Kamniku že drugi pomemben dogodek EA v Sloveniji letos.

X