Šest atletov na evropskem pokalu v metih

Spletna stran Balkanskega veteranskega prvenstva
05/03/2018
Bradeško in Rovan na seminarju “Kids Athletics”
09/03/2018

Ljubljana, 07. marca

Na 17. evropskem zimskem pokalu v metih, ki bo 10. in 11. marca v portugalski Leirii, bo nastopilo 291 atletinj in atletov iz 39 držav ter sedem Rusov kot nevtralnih atletov, saj zaradi sistemskega dopinga še ne morejo tekmovati pod svojo zastavo. Med njimi bo tudi šest Slovencev na čelu z Martino Ratej, ki ima največ uspehov s teh tekmovanj.

“Zadnje tri tedne smo imeli veliko težav s snegom. Bila sem na pripravah na Medulinu, manjka pa mi pravih metov. Kljub temu pričakujem, da bom osvojila medaljo. Podobne težave so namreč imele tudi ostale tekmovalke,” je dejala Ratejeva, štirikratna zmagovalka na evropskih zimskih pokalih.
Med člani poleg Ratejeve v metu kopja nastopila še Bernarda Letnar, Nejc Pleško in Claudia Štravs bosta tekmovala v metu kladiva, Blaž Zupančič pa v suvanju krogle. Veronika Domjan bo nastopila v metu diska v kategoriji do 23 let, ta čas pa je na pripravah v Zagrebu. Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo je na novinarski konferenci dodal, da je zaradi lažje poškodbe nastop odpovedal Matija Kranjc v metu kopja.

Prvo ime slovenske ekipe na evropskem pokalu v metih bo Martina Ratej, ki je na prejšnjem evropskem pokalu v metu v španskem Las Palmasu sredi marca lani v metu kopja s 60,66 metra osvojila zlato medaljo med članicami in ponovila uspeh izpred treh let (2015), najboljša pa je bila še leta 2012 in leta 2010.
Veronika Domjan je bila lani na evropskem pokalu v metu diska s 55,72 metra prišla do srebrne medalje med mlajšimi članicami. Lani je bil v Las Palmasu Blaž Zupančič peti v suvanju krogle med mlajšimi člani (17,90 m), Katja Mihelič je peto mesto zasedla v metu kopja, prav tako v kategoriji do 23 let (54,44 m).

Domjanova je lani branila zlato, ki ga je leta 2016 osvojila v romunskem Aradu, leto poprej je bila bronasta. Matija Muhar je marca 2015 prav v Leirii, kjer je bila Ratejeva zlata, Domjanova pa tretja, osvojil zlato medaljo med mlajšimi člani do 23 let v metu kopja (77,60 m). Matija Kranjc je bil četrti v metu kopja. Leta 2014 je na tovrstnem tekmovanju, ki je bilo tudi v Leirii, bron poleg Ratejeve osvojila tudi Barbara Špiler v metu kladiva, Muhar je bil četrti, Domjanova pa peta.

Ratejeva je bila na evropskem pokalu leta 2013 šesta, leta 2012 pa je zmagala črnogorskem Baru, ko je s 63,59 metra ponovila uspeh izpred dveh let. V Baru je njen uspeh dopolnil Jaka Muhar, ki je osvojil drugo mesto med člani do 23 let v metu kopja.

Presenečenje je Ratejeva pripravila marca 2010, ko je v francoskem Arlesu prvič zmagala na teh tekmovanjih in s 65,96 metra za več kot dva metra in pol izboljšala svoj tedanji slovenski rekord (63,44 m). V Franciji je bila uspešna tudi Barbara Špiler, ki je v metu kladiva zasedla tretje mesto v konkurenci mlajših članic.

Martina Ratej se je izkazala že na 8. zimskem evropskem pokalu v Splitu leta 2008 zasedla drugo mesto. Leto poprej pa je najboljši slovenski atlet v zgodovini, Brežičan Primož Kozmus, na Jalti v Ukrajini zmagal v metu kladiva. Tedaj je s 77,99 metra ugnal vso konkurenco na čelu s tedanjim svetovnim in evropskim prvakom Belorusom Ivanom Tihonom.

X