Slovenske uvrstitve na EP: najuspešnejša Tina Šutej

Najboljše slovenske uvrstitve na dvoranskih EP v atletiki
06/03/2017
Na evropskem pokalu v metih Domjanova in Ratejeva med favoritinjami
06/03/2017

Beograd, 06. marca – V Beogradu se je včeraj zaključilo Evropsko prvenstvo v dvorani, na katerem je nastopilo tudi pet slovenskih atletov in atletinj. Najbolje je nastopila Ljubljančanka Tina Šutej (Mass), ki je v finalu skoka s palico preskočila 4,40 metra in delila osmo mesto; s tem so se že v soboto zaključili slovenski nastopi na letošnjem EP.


Tina Šutej, foto: Vid Ponikvar

Tudi naši najboljši predstavnici v skoku v višino ni veliko zmanjkalo do finala – Maruša Černjul (Kladivar Celje) je v popoldanskih kvalifikacijah prvega dne prvenstva delila deveto mesto z 1,86 m. Siceršnje prvo ime slovenske odprave, Luka Janežič (Kladivar Celje) je nastopil v kvalifikacijah teka na 400 m. Slovenski favorit za visoka mesta je v zadnji skupini kvalifikacij zasedel odlično drugo mesto (46,81 sekunde) in se sprva zanesljivo po mestih ter s tretjim skupnim izidom uvrstil v popoldanski polfinale. Žal pa je bil naš mladi talent naknadno diskvalificiran zaradi prestopa v sosednjo progo.


Luka Janežič; Foto: Vid Ponikvar

Debitantka na velikih članskih tekmovanjih Anita Horvat (AD Mass) je v kvalifikacijah teka na 400 zasedla 23. mesto (54,65), Petra Koren (Kronos) pa je svoj drugi večji članski nastop v kvalifikacijah troskoka končala na 17. mestu (13,26 m).

“Zadovoljna sem, ker sem prišla sem, saj je bila norma za EP sprva 4,70 m, ki pa je bila za večino nedosegljiva in so nato dopolnili listo po doseženih izidih v tej zimi, ker v moji disciplini ni bilo kvalifikacij, ampak le finale. Nisem pa zadovoljna z doseženim izidom, malo sem razočarana, četudi uvrstitev ni slaba, saj prvi višini nista bili nič posebnega in jih moram preskočiti vedno, in sem tudi ju,” je pojasnila Šutejeva, 28-letna Ljubljančanka in nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2006) ter edina slovenska atletska finalistka lani na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

V Kombank areni je bilo na tribuni kar nekaj slovenskih navijačev, ki so videli pravo dramo že v dopoldanskih kvalifikacijah uvodnega dne prvenstva, ko je bil v osrednji vlogi 21-letni Janežič. “V športu se to dogaja, žal mi je, toda tako pač je. Boli tudi to, da sem bil med kandidati za odličja in je zato vse skupaj še težje. Bila je možnost za stopničke in tega zdaj ni več,” je povedal Janežič.

“Celotna tekma je bila živčna. Že sam start, ko sem dobil rumeni karton, ker sem trznil. V ponovljenem startu sem potem pazil, da ne bi znova napravil napake in sem začel precej počasneje. Ko potem po taki poti prideš naprej v naslednji krog tekmovanja, a pozneje izveš, da si bil diskvalificiran, zelo boli. Gotovo se mi je za nekaj časa porušil svet,” je menil Janežič, finalist lanskega evropskega prvenstva v Amsterdamu (5.) in polfinalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru (17.).

“Tako blizu pa tako daleč. Do 1,90 m skoki niso bili slabi, potem pa kot da bi povlekla ročno zavoro in zaleta nisem odtekla pravilno. Žal mi je tretjega skoka na 1,90 m, ko sem letvico podrla z meči, ker je bil to moj najboljši skok dneva,” je povedala štiriindvajsetletna Černjulova. Lani je bila finalistka evropskega prvenstva v Amsterdamu (9.) in 21. na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Del reprezentance se v Ljubljano vrača z vlakom danes, v ponedeljek 6.3., ob 20.57.

* Reprezentanca (5):
* moški (1):
Luka Janežič (Kladivar, 400 m), diskvalifikacija v kvalifikacijah
* ženske (4):
- nastop v finalu:
8. Tina Šutej (Mass, palica, 4,40 m)
- izpadi v kvalifikacijah:
9. Maruša Černjul (Kladivar, višina, 1,86 m)
17. Petra Koren (Kronos, troskok, 13,26 m)
23. Anita Horvat (Mass, 400 m, (54,65)
X