Slovenski atleti uspešni v Bydgoszczu in Nairobiju

Černjulova osma v Padovi
17/07/2017
Starejši mladinci optimistični pred EP v Grossetu
18/07/2017

Ljubljana, 18. julija

Pred avgustovskim članskim svetovnim prvenstvom v atletiki, ki bo v Londonu, so se mladi slovenski atleti in atletinje izkazali na mladinskih velikih tekmovanjih. Tako je Luka Janežič, ki bo eden glavnih slovenskih adutov tudi v britanski prestolnici, v soboto osvojil zlato medaljo na evropskem prvenstvu za mlajše člane na Poljskem.

“Cilj je bila zlata medalja, vesel sem, da mi je uspelo in sem postal evropski prvak. Ni pa bilo tako lahko, kot je videti. Imel sem tri dokaj zahtevne teke in sem jih moral opraviti taktično, da sem imel dovolj moči tudi za finale. Anita Horvat je presenetila na 400 m z državnim rekordom in normo za SP, do katere je malo manjkalo Veroniki Domjan, bronasti v metu diska,” je po vrnitvi v domovino povedal Janežič, Horvatova pa je dodala: “Državnega rekorda in norme za SP nisem pričakovala, zadovoljna in vesela sem, da mi je uspelo in da sem na pravi tekmi sem dala vse od sebe in bila uspešna, žal pa je le malo manjkalo do odličja.”

 

Iz poljskega Bydgoszcza in kenijskega Nairobija sta se že vrnili uspešni slovenski reprezentanci. Na Poljskem so na 11. evropskem prvenstvu za mlajše člane do 23 let slovensko udeležbo kronali Luka Janežič z zlatom na 400 m, Veronika Domjan z bronom v metu diska, Anita Horvat z državnim rekordom, normo za SP v Londonu in četrtim mestom na 400 m ter Neja Filipič, ki so jo na šestem mestu v skoku v daljino centimetri ločili od odličja. V finalu suvanja krogle sta nastopila Nace Pleško (9.) in Blaž Zupančič (11.), Laura Blatnik Guzelj pa je bila 23. v zaključnem teku na 10.000 m.

Na SP za mlajše mladince (do 18 let) v Keniji slovenska ekipa sicer ni osvojila medalje, deveterica pa je nastopila v končnih odločitvah za medalje. Tami Ščančar in Iza Obal sta v finalu na 100 m zabeležili peto in šesto mesto. Šesti sta bili še Eva Pepelnak v troskoku in Lara Zupanc v skoku s palico, sedmi Lara Krnc v sedmeroboju in Karin Gošek na 2000 m zapreke, osma Mitja Kordež na 200 m in Gregor Grahovac na 400 m, 12. pa Nika Ude v skoku v daljino.

Vodja ekipe Albert Šoba je dejal, da je vesel, da so se kljub napovedi bojkotov zaradi napovedanih zdravstvenih in varnostnih težav v Keniji odločili za udeležbo na prvenstvu, na katerem po besedah Šobe ni bilo prav nobenih težav. Kenijci pa so presenetili s skoraj povsem polnimi tribunami za 65.00 gledalcev večino prvenstva, tudi v kvalifikacijah. Na SP je bilo 129 držav, Slovenija pa je bila na 18. mestu po točkovanju uvrstitev do osmega mesta.

X