Slovenski rekord Luke Janežiča

Zupinova, Grkman in Šimenko Lalič v polfinalu EP U20
21/07/2017
Prvenstvo Slovenije za člane in članice – 1. dan
22/07/2017
Monte Carlo, 21. julija
Evropski prvak do 23 let Luka Janežič je v teku na 400 m zasedel šesto mesto in s časom 44,84 sekunde v izjemni svetovni konkurenci izboljšal svoj slovenski rekord; 45,07 je tekel 13. avgusta lani v polfinalu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.
Maruša Černjul, druga slovenska predstavnica, je v skoku v višino delila četrto mesto, vendar je z 1,85 m za devet centimetrov zaostala za normo za svetovno prvenstvo avgusta v Londonu. Je pa tako kot Tina Šutej v skoku s palico še vedno na mestih, na katerih se lahko po doseženih izidih uvrsti na SP, ki bo od 4. do 13. avgusta.
Na 400 m je z rekordom mitinga, 43,73, je zmagal svetovni rekorder, olimpijski in svetovni prvak Wayde van Niekerk iz Južnoafriške republike. V zadnjih 30 metrih je prehitel Isaaca Makwalo iz Bocvane (43,84), tretji je bil njegov rojak) Baboloki Thebe (44,26).
Janežič se je kot prvi Slovenec spustil pod magično mejo 45 sekund. “Neverjetno, še nekaj dni ne bom dojel, kaj sem dosegel. Zelo sem si želel, da bi v tej sezoni tekel pod mejo 45 sekund in to mi je uspelo na tem pomembnem in odmevnem mitingu, zato sem izjemno vesel,” je takoj po nastopu povedal Janežič.
Najhitrejši tekmeci so ga dohitevali na okrog polovici proge. “V bistvu sem prvih 200 m tekel zelo dobro tekel, pričakoval sem, da me bodo ujeli med 150 in 180 m, so me pa pri 210 metrih. To pomeni, da sem šel prvi del zelo dobro, najbolje v tej sezoni. Najslabši je bil drugi zavoj, finiš pa je bil znova zelo dober. V prehodu v ciljno ravnino sem vedel, da bodo prvi tekli 44 sekundami ali pod to mejo, zato sem si rekel, da jih moram ujeti. Lovil sem jih in ko sem prišel v cilj sem vedel, da je čas blizu oziroma pod prejšnjim rekordom,” je pojasnil član celjskega Kladivarja.
Z van Niekerkom se prejšnji mesec v Velenju zaradi nastopa na diamantni ligi ni srečal. “Z van Niekerkom sem tekel že v polfinalu OI v Riu, ni bilo prvič. V taki skupini je neverjetno teči in tudi zato sem dosegel tako dober čas. Ko sem videl izpisan državni rekord sem doživel izjemen, nepopisen občutek. Tega si želim čim večkrat. To je bila zadnja tekma pred SP v Londonu. Odšel bom na Roglo na priprave, nato pa bom v britanski prestolnici nastopil zelo mirno, ker sem v tej sezoni praktično vse naredil. Tokrat tudi vrhunski izid, ki ga moram ponoviti v polfinalu SP. Sedaj lahko rečem, da sem vse bližje finalu največje tekme letošnjega leta. To je izid, s katerim lahko ciljem na finale v Londonu,” je zatrdil Janežič.
Bolj razočarana je bila Černjulova. V prvih poskusih je preskočila 1,80 in 1,85 m, na 1,90 m pa je letvico trikrat podrla. Norma za SP v Londonu je 1,94 m. Zmagala je Rusinja Marija Lasickene (2,05 m), dvanajstič v sezoni in je še nepremagana. Pred Černjulovo sta bili le še Ukrajinka Julija Levčenko (1,97 m) in Američanka Vashti Cunningham (1,97 m). Aktualna olimpijska zmagovalka Ruth Beitia je bila zadnja; Španka je letvico na 1,85 m trikrat podrla.
“Moram reči, da sem zelo razočarana, še posebej zaradi preskočene višine. Na prvih dveh sem naredila zelo dobre skoke. Potem pa sem si očitno preveč želela norme in dobrega izida in sem bila preveč zakrčena, zato zaleta nisem odtekla dovolj sproščeno. Res je sicer, da sem v svojem prvem nastopu na diamantni ligi premagala nekaj zelo dobrih tekmovalk, tega sem vesela, žal pa nisem dosegla boljšega izida,” je pojasnila Černjulova. Ta čas je na 25. mestu svetovne lestvici za nastop na SP in če bo Mednarodna atletska zveza zapolnila kvoto do predvidenega 32. mesta, potem bo v Londonu tekmovala tudi Černjulova.
Najboljše letošnje izide sezone na svetu so postavili na 800 m Kenijec Emmanuel Korir (1:43,10), njegov rojak Elijah Manangoi na 1500 (3:28,80), na 3000 m prav tako Kenijka Hellen Obiri (8:23,14), na 800 m Južnoafričanka Caster Semeny (1:55,27), na 3000 m zapreke na Američanka Evan Jager (8:01,29).
Prvo ime monaške tekme pa je bil Bolt, ki je pred nastopom dejal, da bo to zadnji miting, na katerem se bo pomeril; to je storil ob 30-letnici tekmovanja v monaški kneževini. Konkurence ni imel s samega svetovnega vrha, po zanj značilnem slabšem startu pa je v zaključku prišel do zmage. Za osemkratnim olimpijskim zmagovalcem in enajstkratnim svetovnim prvakom je bil drugi Američan Isiah Young (9,98), tretji pa Južnoafričan Akani Simbine (10,02)
Bolt je prvič v sezoni tekel na 100 m in tako kot običajno s svojim pristopom in zanimivim obnašanjem poskrbel za zabavo gledalcev pred televizijskimi zasloni ter 17.000 ljubiteljev atletike na razprodanem stadionu Louisa II. Na četrti stezi se je nato kot drugi najpočasnejši podal s startnih blokov in na koncu prišel do treh stotink prednosti pred najbližjim zasledovalcem.

 

X