Vrh evropske atletike v Ljubljani

Naši atleti uspešni na tekmovanju v hitri hoji
31/10/2017
Seja izvršnega odbora Evropske atletske zveze
06/11/2017

Ljubljana, 02. novembra

Ljubljana bo ta konec tedna gostiteljica seje izvršnega odbora Evropske atletske zveze (EA), katerega član je tudi nekdanji predsednik slovenske zveze Gregor Benčina. Slednji je pred sejo dejal, da bo na dnevnem redu nekaj pomembnih točk, ki bodo vplivale na nadaljnji razvoj kraljice športov na stari celini, tudi spremenjen tekmovalni sistem.

Govorili pa bodo tudi o organizatorjih evropskih tekmovanj po letu 2020 in kakšno od tekem tudi dodelili posamezni nacionalni zvezi.

Benčina ni bolj natančno opredelil, kako naj bi tekmovanja v atletiki v prihodnje potekala, ker bodo o različnih možnostih člani vodstva EA šele razpravljali, “gre pa za obravnavanje novega modela tekmovanja, ki bi povečal priljubljenost atletike”.

V okviru rednih točk ni ruskega dopinga in izključitve Rusije z atletskih tekmovanj, ker je to v pristojnosti Mednarodne atletske zveze.

Norvežan Svein Arne Hansen, ki je bil za petega predsednika EA izvoljen 11. aprila 2015 na Bledu, ter njegovi kolegi v IO bodo obravnavali tudi predloge za drugačne načine vrednotenja najboljših dosežkov, tudi morebitnega črtanja svetovnih rekordov. Rekordi iz preteklosti so v nekaterih pogledih problematični zaradi odkrivanja številnih primerov dopinga iz preteklosti, ki jih omogočajo nove tehnologije in shranjevanje vzorcev tudi za desetletne nazaj, kar omogoča ponovna testiranja.

“O predlogu, da je na področju rekordov nekaj treba storiti, smo govorili že na seji v Parizu, ter to, brez konkretne navedbe načina izvedbe, poslali na IAAF. Sedaj pa čakamo na odgovor. Ta tema ni med glavnimi na seji pri nas,” je pojasnil Benčina.

Atletska zveza Slovenije je goste z vrha EA v soboto zvečer povabila na ljubljanski grad, med gosti pa bo tudi nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki sedaj vodi Evropske olimpijske komiteje.

X