Vrhunski atleti otvarjajo sezono na Ekipnem prvenstvu Slovenije

Bronasta značka IAAF Ljubljanskemu maratonu
18/05/2017
Otroška atletika v Vuzenici
18/05/2017

V soboto, 20. maja 2017, ter nedeljo 21. maja 2017, bodo sezono na prostem 2017 uradno začeli tudi številni najboljši slovenski atleti in atletinje, ki se bodo v Celju potegovali za naslove najboljših ekip leta 2017.
Tekmovanja se na stadionu Kladivar v soboto pričenjajo ob 13.30, v nedeljo pa ob 14 h. Atleti in atletinje se bodo pomerili v desetih disciplinah: (100 m, 200 m, 400 m,  800 m, 1500 m,  3000 m, 5000 m, 100/110 m ovire, 400 m ovire, 2000 m zapreke, 4 x 100 m, 4 x 400 m, daljina, troskok, višina, palica, krogla, kopje, disk, kladivo).

Na tekmovanju bomo prvič letos na domačih tleh lahko v akciji videli številne naše atletske ase, prvake in rekorderje. Med njimi se bodo za uspehe svojih klubov borili slovenski rekorderji Tina Šutej, Robert Rener, Luka Janežič, Martina Ratej, Maruša Mišmaš in številni drugi naši izvrstni atleti. Na tekmovanje je prijavljenih 219 moških in 174 žensk.

 

Gledalci bodo videli oba najboljša slovenska atleta minulega leta, skakalca s palico Roberta Rennerja (Kladivar) in Tino Šutej (Mass Ljubljana). Renner, bronast na lanskem evropskem prvenstvu v Amsterdamu, je bil do lani varovanec Milana Kranjca, ki je sedaj trener Šutejeve, Renner pa vadi pod taktirko nekdanjega srbskega atleta Dragana Despotovića, trenerja pa je zamenjala tudi Martina Ratej; Andreja Hajnška je nasledil Lovrenc Umek. Renner ima ta čas težave z vnetjem levega kolena in upa, da bo tekmo kljub težavam z odrivno nogo zdržal do konca.
Naveza Ratej – Umek se je že izkazala, saj je 12. marca Ratejeva na 17. evropskem zimskem pokalu v metih v španskem Las Palmasu v metu kopja s 60,66 metra osvojila zlato medaljo med članicami in ponovila uspeh izpred dveh let. Njen najboljši izid sezone, 63,95 m, ki ga je dosegla v Domžalah 25. februarja, je še vedno sedmi na svetu. “Imela sem manjšo poškodbo stopala, ki je sedaj pozdravljena. Moj cilj v Celju bo potrditev norme za SP, treningi pa kažejo na dobre daljave,” je ocenila Ratejeva.
“To bo moja prva tekma v poletni sezoni, zato pravega cilja, kar se izida tiče, nimam, s trenerjem pa sva se v zadnjem času največ posvetila tehniki skoka,” je pojasnila Šutejeva. Lani je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru nastopila v finalu. Marca letos je na evropskem dvoranskem prvenstvu v Beogradu z osmim mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev; v finalu skoka s palico je preskočila 4,40 metra. Tam pa zaradi izjemno visoko postavljene mednarodne norme ni tekmoval Renner, ki je le teden dni prej, tudi v Beogradu, na balkanskem prvenstvu zasedel četrto mesto in dosegel svoj najboljši izid sezone (5,51 m) ter le za 11 centimetrov zaostal za svojim slovenskim dvoranskim rekordom.
Najbolj razočaran je v začetku marca srbsko prestolnico in dvoransko EP zapuščal Luka Janežič, ki je bil v kvalifikacijah na 400 m naknadno diskvalificiran zaradi prestopa. Slovenski favorit za visoka mesta je v zadnji skupini sicer zasedel drugo mesto (46,81 sekunde) in se sprva zanesljivo po mestih ter s tretjim skupnim izidom uvrstil v popoldanski polfinale. Na lanskih OI v Riu je postavil državni rekord na 400 m. Po skoraj enomesečnih pripravah v Medulinu bo na DP prvi dan posamično tekel na 100 m, drugi pa 200 m ter še v štafetah, nato pa bo naslednji konec tedna na 300 m v Slovenski Bistrici lovil slovenski rekord.
Največja neznanka ekipnega DP v knežjem mestu, glede forme in njenih trenutnih zmožnosti, bo Mišmaševa, rekorderka na 3000 m zapreke. Zaradi težave s tetivo je izpadla iz slovenske odprave za Rio, dober mesec pred OI pa tudi na EP v Amsterdamu ni tekla v prvem krogu kvalifikacij. Predlani je osvojila osmo mesto na dvoranskem EP v Pragi, uspešno nadaljevanje sezone pa ji je preprečila poškodba gležnja. Lani jo je ovirala tetiva in je zadnjič tekmovala 30. junija v Ljubljani, vendar v svojem ritmu in je v edinem nastopu na 3000 m zapreke v sezoni slavila z 9:56,96; pred tem je na državnem prvenstvu v Celju osvojila naslova na 1500 in 3000 m. Na ekipnem DP bo nastopila na 3000 in 5000 m. Dejala je, da zelo pogreša tekmovalni ritem in komaj čaka na nastop po daljšem času.

Urnik in štartna lista

X