Združenje za rekreativne in cestne  teke AZS (ZRCT AZS) sestavljajo največje tekaške prireditve v Sloveniji, ki delujejo v okviru članstva AZS:

  • Ljubljanski maraton,
  • Tek štirih mostov,
  • Mali kraški maraton,
  • Konjiški maraton,
  • Maraton treh src,
  • Nočna 10ka,
  • Istrski maraton,
  • Bovec maraton.

Namen združenja je zagotavljanje popularizacije teka, atletike ter pogojev za najširšo družbeno podporo rekreativnim tekom.

Na Ljubljanskem maratonu 2016 je bila podpisana Izjava o sodelovanju na področju rekreativnih in cestnih tekov, ki so ga podpisali vsi predstavniki Združenja in vodstvo AZS, januarja 2017 pa je potekala 1. seja ZRCT AZS, na kateri so člani izvolili predsednika združenja (Gojko Zalokar) in podpredsednico združenja (Barbara Jerič).


Certificirano merjenje cestnih tekov v Sloveniji

Primer mednarodnega certifikata.

Atletska strokovnjaka Tomo Šarf in Borut Podgornik sta pridobila licenco za certificirano merjenje prog cestnih tekov. S tem je mogoče organizatorjem prireditev, ki vključujejo tekmovanja v cestnih tekih, priskrbeti uraden certifikat o dolžini proge. Šarf in Podgornik sodelujeta tudi pri uradnih tekmah sistema AZS, in sicer pri merjenju proge državnih prvenstev v maratonu, polmaratonu in cestnem teku.

Vzpodbudno je dejstvo o izjemnem številu rekreativnih prireditev v Sloveniji, med katerimi prednjačijo ravno cestni teki in maratoni. Vendar pa udeleženci tekmovanj ob množici tovrstnih prireditev čedalje več pozornosti namenjajo kvaliteti ter visoki ravni organiziranih tekov. Natančna in točna informacija o dolžini pretečene proge je ena izmed storitev, s katero lahko odslej organizatorji svojo prireditev dvignejo na višji nivo. Tekači, ki se udeležujejo več tovrstnih preizkušenj, pa lahko s primerjavo posameznih tekmovanj tudi v tovrstni storitvi prepoznajo dodano vrednost prireditev.

Ob množici organiziranih cestnih tekov v Sloveniji namreč večina nima uradno izmerjenih dolžin, prizadevanja Atletske zveze Slovenije pa so usmerjena v to, da se bo tudi na tem področju v prihodnje uredilo več regulacije in nadzora z različnimi pristopi in akcijami.

S poslužitvijo storitve meritev prog bo trasa tekmovanja lahko natančno izmerjena, s čimer se organizatorji tekmovanj lahko izognejo nejasnostim v zvezi z različnimi ocenami in dolžinami proge.

PRAVILNIK O IZVAJANJU CERTIFICIRANIH MERITEV DOLŽIN PROG ZA CESTNE TEKE IN TEKMOVALNO HOJOCERTIFICIRANE PROGE ZA CESTNE TEKE IN TEKMOVALNO HOJO (STANJE 16.08.2022)