Koper, 09. aprila (STA) – Aleš Žontar je prvi prečkal ciljno črto med tekmovalci na 4. Istrskem maratonu, za 42,195 km je potreboval 2:43:51 ure. Med maratonkami je slavila Ana Radivo (3:13:01). Med polmaratonci je bil prvi Švicar David Keller (1:11:50), med polmaratonkami Petra Tratnik (1:22:21), na 10 km pa Jan Klemenčič (35:38) in Katja Martinšek (40:57).

Žontar je bil v cilju skoraj deset minut hitrejši od Martina Štendlerja, tretji je bil Miha Kimovec. Druga med maratonkami je bila Simona Dolinar Majdič, tretja pa Hrvatica Katica Rumbočić.

Na pol krajši razdalji je Keller za 1:07 minute ugnal Tadeja Grilca in Blaža Grada, ki je zaostal še 26 sekund več.

Med rekreativci na 10 km je drugo mesto osvojil Rok Bedrač, tretje Rok Pugelj, med rekreativkami sta za Martinškovo končali Tadeja Volmut in Kristina Bele.

Na današnjem tekaškem prazniku v Istri je v vseh kategorijah nastopilo več kot 4500 tekačev. Maratonska proga, ki poteka večinoma ob morju, je spet povezala vsa tri obalna mesta, start in cilj maratona in polmaratona je bil tokrat v Kopru. Letos so k prireditvi pritegnili tudi ankaransko občino, kjer je bil start rekreativnega teka. Tekaško vzdušje se je začelo stopnjevati že v soboto z izvedbo tekov za otroke.

Priljubljenost prireditve iz leta v leto narašča, o čemer priča tudi podatek, da so se tekov udeležili predstavniki kar 26 držav. Tekla sta tudi olimpijski prvak na 10.000 metrov iz Los Angelesa Alberto Cova in dvakratni zmagovalec maratona v New Yorku Orlando Pizzolato.