V zadnjih petnajstih letih je rekreativni tek doživel pravo eksplozijo in je po podatkih Mednarodne atletske zveze (World Athletics) postal najbolj razširjena oblika rekreacije v svetovnem merilu.

V Sloveniji je vsako leto organiziranih več kot 800 različnih tekaških prireditev, nekatere pritegnejo nekaj sto udeležencev, nekaj tekaških prireditev pa je v zadnjih letih izjemno napredovalo glede na število udeležencev, saj privabijo tudi po več tisoč tekačev.

Na Atletski zvezi Slovenije si želimo v prihodnjih letih rekreativno atletiko organizirati po vzoru uspešnih tujih panožnih zvez iz Nemčije, Danske, Španije, Francije in Velike Britanije. Z aktivnim sodelovanjem z organizatorji bomo še naprej prispevali k razvoju rekreativnega teka v Sloveniji. Zato želimo zasnovati rekreativno serijo tekov, v kateri si bomo prizadevali povezati vrsto uveljavljenih cestnih tekov v Sloveniji. S serijo tekov bomo še povečali prepoznavnost rekreativnega teka in atletike, tekačem pa želimo ponuditi kakovostne rekreativne atletske dogodke, ki bodo postali tradicionalni, kar jim bo omogočilo še več užitkov pri teku in druženju s prijatelji.

Kot partner teka v zadnjih letih let Atletska zveza Slovenije sodeluje pri največjih rekreativnih tekih pri nas, leta 2016 pa je bilo z namenom večje popularizacije teka ustanovljeno tudi ZDRUŽENJE ZA REKREATIVNE IN CESTNE TEKE AZS, ki ga sestavljajo največje tekaške prireditve v Sloveniji, ki delujejo v okviru članstva AZS:

Na Ljubljanskem maratonu 2016 je bila podpisana Izjava o sodelovanju na področju rekreativnih in cestnih tekov, ki so ga podpisali vsi predstavniki Združenja in vodstvo AZS, januarja 2017 pa je potekala 1. seja ZRCT AZS, na kateri so člani izvolili predsednika združenja (Gojko Zalokar) in podpredsednico združenja (Barbara Jerič).


Certificirano merjenje cestnih tekov v Sloveniji

Primer mednarodnega certifikata.

Atletska strokovnjaka Tomo Šarf in Borut Podgornik sta pridobila licenco za certificirano merjenje prog cestnih tekov. S tem je mogoče organizatorjem prireditev, ki vključujejo tekmovanja v cestnih tekih, priskrbeti uraden certifikat o dolžini proge. Šarf in Podgornik sodelujeta tudi pri uradnih tekmah sistema AZS, in sicer pri merjenju proge državnih prvenstev v maratonu, polmaratonu in cestnem teku.

Vzpodbudno je dejstvo o izjemnem številu rekreativnih prireditev v Sloveniji, med katerimi prednjačijo ravno cestni teki in maratoni. Vendar pa udeleženci tekmovanj ob množici tovrstnih prireditev čedalje več pozornosti namenjajo kvaliteti ter visoki ravni organiziranih tekov. Natančna in točna informacija o dolžini pretečene proge je ena izmed storitev, s katero lahko odslej organizatorji svojo prireditev dvignejo na višji nivo. Tekači, ki se udeležujejo več tovrstnih preizkušenj, pa lahko s primerjavo posameznih tekmovanj tudi v tovrstni storitvi prepoznajo dodano vrednost prireditev.

Ob množici organiziranih cestnih tekov v Sloveniji namreč večina nima uradno izmerjenih dolžin, prizadevanja Atletske zveze Slovenije pa so usmerjena v to, da se bo tudi na tem področju v prihodnje uredilo več regulacije in nadzora z različnimi pristopi in akcijami.

S poslužitvijo storitve meritev prog bo trasa tekmovanja lahko natančno izmerjena, s čimer se organizatorji tekmovanj lahko izognejo nejasnostim v zvezi z različnimi ocenami in dolžinami proge.

PRAVILNIK O IZVAJANJU CERTIFICIRANIH MERITEV DOLŽIN PROG ZA CESTNE TEKE IN TEKMOVALNO HOJOCERTIFICIRANE PROGE ZA CESTNE TEKE IN TEKMOVALNO HOJO (STANJE 31.08.2023)


Cestni teki v Italiji – RunCard

Slovenski rekreativni tekači, ki niso registrirani člani AZS, se lahko udeležijo tekmovalnih cestnih tekov v Italiji le ob nakupu kartice RunCard, ki jo je izdala italijanska atletska zveza FIDAL.

Ta omogoča neregistriranim tekačem udeležbo na maratonih in polmaratonih širom Italije. Kartica je veljavna 12 mesecev in stane 15 evrov.

Več informacij o kartici najdete na https://www.runcard.com/.