Dijaki in dijakinje 1. gimnazije v Celju ekipni srednješolski zmagovalci

Maribor, 9. oktober
Avtor: Peter Kastelic

Atletski štadion Poljane v Mariboru je gostil finale Ekipnega prvenstva Slovenije v atletiki za srednje šole. Tako pri dijakih kot pri dijakinjah je pokal za ekipno zmago romal v roke 1. gimnazije v Celju. Najboljša dosežka na tekmovanju sta dosegla Sandro Jeršin Tomassini, ki je v skoku v višino poletel preko 208 centimetrov (984 točk) in Lara Bezgovšek, ki je 400 metrov pretekla v času 57,88 (910 točk). Vid Botolin je zmagal v teku na 2000 metrov in s časom 5:27,69 popravil 15 let star državni rekord za mlajše mladince, ki ga je držal Vid Tršan.

Cilj je bil rekord

Botolin se je takoj po poku štartne pištole postavil na čelo skupine in le Matija Rizmal je lahko sledil njegovemu tempu. Slednji je popustil šele v zadnjem od petih krogov in je na koncu prav tako dosegel odličen rezultat 5:28,64.

Vid Botolin

Cilj je bil državni rekord in sem vesel, da mi je uspelo. Proti koncu sem vedel, da imam še nekaj rezerve, a me je proti koncu začelo pobirati, tako da je bilo glede rekorda kar tesno. Težko je bilo sam teči, saj je kar močno pihalo. Tekem je bilo letos veliko, tako da sem vesel, da sem še vedno tako dobro pripravljen. Zdaj me čaka le še nastop na ljubljanskem maratonu in kakšna ulična tekma,” je dejal Botolin, bronast z letošnjega olimpijskega festivala evropske mladine.

Ustavilo se je šele pri 211 centimetrih

Sandro Jeršin Tomassini

Tomassini je s skakanjem začel na 160 cm, vendar je prve višine preskakoval za ogrevanje s tehniko “škarjice”. V prvo je bil uspešen še na 175 cm, 185 cm, 195 cm, 200 cm, 204 cm in 208 cm, ustavilo pa se je na 211 cm, kjer je bil trikrat neuspešen.

Po vstopu v prvi letnik gimnazije sem kar precej utrujen, saj je treba več delati za šolo in se moram še navaditi. Trenutno nujno rabim nekaj premora. Sicer pa je za menoj odlična sezona, z odličnim dnevom, ko sem preskočil 220 centimetrov. Proti koncu sem bil vedno bolj utrujen, tako da tako visoko žal ni več šlo. Po premoru začnem s pripavami na novo sezono, tekmoval bom že v dvorani, se morda udeležil kakšnega večjega mitinga, če se bo ponudila priložnost, v poletni sezoni pa bo glavni cilj evropsko prvenstvo do 18 let,” je po zmagi dejal neuradni svetovni rekorder v svoji starostni kategoriji. EP do 18 let bo julija prihodnje leto gostil italijanski Rieti.

V teku na 100 metrov je slavil Tilen Novak (11,39), v teku na 400 metrov pa Matevž Šuštaršič (49,74), ki običajno teče na krajših razdaljah. “Je bilo kar naporno teči dvakrat daljšo razdaljo kot običajno, a sem šel prvi del sproščeno, tako da sem imel na koncu še dovolj moči. Verjetno se bom res držal disciplin 100 in 200 m, a se bom zagotovo še kdaj pomeril tudi na 400 metrov,” je dejal Šuštaršič, ki je izjemno zadovoljen z letošnjo sezono, če odšteje tistih nekaj manjših poškodb, ki so mu jo zagodile ravno pred pomembnejšimi tekmami.

V teku na 1000 metrov je s časom 2:38,87 slavil Bor Bauman, pri dekletih pa je bila v tej disciplini najhitrejša Lea Haler (3:03,43). Iva Močan je slavila v teku na 100 metrov (12,79), v skoku v višino pa je bila s preskočenimi 167 cm najboljša Nika Herakovič.


Informacije o ekipnem atletskem tekmovanju za srednje šole:

Področna tekmovanja in koledar – tukaj
Lista rekordov za SŠ – tukaj

Ekipni vrstni red šol po končanih področnih tekmovanjih – tukaj
Udeleženci finala – tukaj
Tehnični bilten – tukaj
Štartna lista – tukaj
Rezultatitukaj


Fotogalerija (Peter Kastelic / AZS):