Smlednik, 21. september
Avtor: Peter Kastelic

OŠ Simona Jenka Smlednik je v idiličnem ambientu starega smledniškega gradu uspešno izvedla že jubilejno 20. Prvenstvo Slovenije v gorskem teku za osnovne in srednje šole.

Po promocijskem teku najmlajših, ki ni bil tekmovalne narave, so se na 1,6 kilometra dolgo progo s 65 metri višinske razlike prve podale mlajše deklice (letnik 2007 in 2008). Prva je v cilj pritekla Sara Bilban iz OŠ Šmartno pod Šmarno goro. Med mlajšimi dečki, ki so se pomerili na isti progi, pa je zmagal Timotej Krašovec iz OŠ Krmelj. V obeh kategorijah je nastopilo po 36 tekačev in tekačic.

Sledili so obračuni starejših deklic in starejših dečkov (letnik 2005 in 2006), tudi za njih pa je bila proga ista.  Med dekleti je zmago slavila Mina Repe iz OŠ Gorje, med fanti pa Tjaš Pelko iz OŠ Tržišče.

Ekipna zmaga med osnovnošolkami je romala v roke predstavnic OŠ Ivana Groharja, med osnovnošolci pa v roke tekačem OŠ Gorje.


Razpis tekmovanja za osnovne in srednje šole – tukaj
Tehnični bilten tekmovanja – tukaj
Rezultati tekmovanja – tukaj


Tim Breznikar (Foto: Peter KAstelic / AZS)

Srednješolske obračune so otvorile mlajše mladinke (letnik 2003 in 2004). Proga za vse srednješolske kategorije je bila dolga 2,2 kilometra s 110 metri višinske razlike.

S časom 8:48,33 in veliko prednostjo pred zasledovalkami je slavila Loti Rotar iz Waldorfske šole v Ljubljani. “Proga je bil kar težka, čeprav sem sprva mislila, da bomo tekle dva velika kroga, tako da mi je kar odleglo, da ni bilo tako. Že naslednji konec tedna imamo državno prvenstvo še na stezi, oktobra še tek na Šmarno goro, tako da me  jeseni čaka še kar nekaj tekem,” je v cilju povedala gorska tekačica, ki trenira pri Tekaškem klubu Šmarnogorska naveza.

Zmagovalec med mlajšimi mladinci je bil s časom 7:35,24 Tim Breznikar z Gimnazije Brežice, njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem pa je znašala pet sekund. “Atletiko treniram že deseto leto, a smo začeli zelo počasi, preko igre, zdaj pa gre vse bolj zares. Gorski teki mi ustrezajo, ker sem majhen in lahek, zato lažje vlečem v klanec, rad pa tečem tudi na stezi, kjer so občutki povsem drugačni. Današnja proga mi je ustrezala, sem tudi dober na spustih, kar se je tudi danes pokazalo, saj sem tekmeca prehitel na spustu in drugi krog odtekel kot vodilni,” je povedal mladi tekač iz Brestanice, ki se že lahko pohvali, da ima svojega opremljevalca športne opreme, med ostalimi tekači pa izstopa predvsem po barvastih tekaških nogavicah.

Med starejšimi mladinkami se je boj vnel med zgolj štirimi predstavnicami, za razred boljša od ostalih pa je bila Nuša Mali s kamniške Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra. Članica domžalskega atletskega kluba je redna udeleženka gorskih tekov in tudi reprezentantka v tej tekaški diciplini. Tako jo novembra čaka nastop na svetovnem prventsvu v Argentini. “Zmaga je bila glede na nastopajoče kar pričakovana, a še vedno lahko sam sebe ženeš do čim boljšega rezultata. Rada tečem tudi na stezi, a najbolj domače se počutim v gorskih tekih. Zdaj me čakajo priprave na svetovno prvenstvo, ki ga že komaj čakam. Tako daleč od doma še nisem bila. Upam, da bom tudi dobro nastopila,” je dejala Malijeva, ki je bila letos na evropskem prvenstvu v Zermattu med mladinkami odlična 16.

Klemen Španring (Tehniški šolski center Maribor) je zmagal med starejšimi mladinci, s časom 7:17,87 pa je postavil tudi rekord smledniške proge. “Ker imam najraje gorske teke, mi je bila tudi ta proga všeč. Konkrenca mi je na začetku nekaj časa, sledila, potem pa so tekmeci omagali,” je dogajanje na progi opisal član Atletskega društva Slovenska Bistrica, ki resno trenira tek dobro leto in pol, pred tem pa je več kolesaril.

Ekipna zmaga med srednješolci je pripradla Gimnaziji Jesenice, med srednješolkami pa Gimnaziji Jurija Vege iz Idrije.

 


Fotogalerija (Peter Kastelic / AZS):