
Skok v Marušino kuhinjo (4)
Ljubljana, 6. julij
Avtor: Peter Kastelic
Mesec je naokoli in znova smo se znašli v kuhinji Maruše Černjul, ki mesečo deli svoje kulinarične recepte. Tokrat se lahko preizkusite v pripravi odličnega azijskega piščanca z ananasom.
Pa dober tek!
Azijski piščanec z ananasom:
Sestavine:
- 1 ananas
- 500 g piščančjih prsi
- 1 glava brokolija
- 60 ml sojine omake
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 3 stroki česna
- 2 žlici naribanega ingverja (ali 2 žlički ingverja v prahu)
- 1 žlička sezamovega olja
- 2 žlički koruznega škroba + 2 žlički hladne vode
- za okras: sezamova semena in zeleni deli mlade čebule
- 1 žlica rastlinskega olja
- Kuhan riž za serviranje
Postopek:
1. Priprava ananasa
Ananas prerežemo na polovico. V meso zarežemo navpične in vodoravne zareze, pri čemer pazimo, da ne zarečemo pregloboko, saj bomo jed servirali v ananasovi lupini. Nato z žlico izdolbemo ananasovo meso in ga skupaj s pridobljenim sokom shranimo za kasneje. Nekaj kosov ananasa narežemo na manjše kose, saj jih bomo dodali piščancu.
2. Priprava riža
K azijskim jedem se najbolj prileže dolgozrnat riž kot sta jasminov ali basmati. Po navodilih priloženih na embalaži pripravimo riž, kateremu lahko med kuhanjem za dodan tropski okus dodamo žličko kokosovega olja.
3. Priprava brokolija
Brokoli operemo in narečemo na enako velike kose. V osoljeni vreli vodi ga kuhamo glede na željeno mehkobo 3 – 5 min.
4. Priprava terijaki omake
Sojino omako, rjav sladkor, strt česen, nariban ingver, sezamovo olje in 2 žlici ananasovega soka premešamo z metlico.
5. Priprava piščanca
Piščančja prsa operemo in osušimo s papirnato brisačko. Narežemo jih na 2 cm kocke in začinimo s soljo in poprom. V večji posodi na srednje močnem ognju segrejemo žlico olja in piščančje kocke popečemo, dokler ni več vidnih surovih delov pičanca (pribljižno 10 min). Piščančje kocke prelijemo s pripravjeno omako, premešamo in kuhamo pokrito 5 min. Med tem pripravimo gostilo za omako. Koruzni ali katerikoli drugi škrob zmešamo s hladno vodo ter prilijemo k omaki. Kuhamo še par minut, dokler se omaka ne zgosti po naših želji. Na koncu še dodamo koščke ananasa in kuhamo 1 minuto in s tem zaključimo pripravo piščanca.
Kot popoln obrok, jed postrežemo v s pripravljenim rižem in brokolijem, ki ga za tropski pridih lahko serviramo kar v ananasovi lupini. Za okras jed posujemo s sezamom in zelenimi deli mlade čebule. Dober tek!
Število porcij: 4
Kcal na porcijo: 280 kcal (brez riža)
Maruša Černjul je najuspešnejša slovenska skakalka v višino zadnjega desetletja. Udeležila se je večine velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, trenutno pa je sredi priprav za letošnje igre v Tokiu. Največji uspeh je dosegla pred petimi leti, ko je bila deveta na evropskem prvenstvu na prostem v Amsterdamu. Simpatična Celjanka ima poleg atletike še eno veliko strast. Odlično se znajde v kuhinji, še posebej rada pa pripravlja slaščice.
Da uživa v pripravi hrane ni naključje, saj je po izobrazbi nutricionistka. Z zdravo prehrano se je ukvarjala tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA, pa tudi pri delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.
Maruša svetuje …
“Ljudje radi komplicirajo. Ko se odločijo, da bodo bolj zdravo jedli, bi naenkrat vse spremenili, kar je narobe. To je glavna napaka. Male in dolgotrajne spremembe so ključ do uspeha. Ni zaželeno, da se preveč omejujemo. Prevelika količina nezdrave hrane je odločilna za slabe prehranske navade. Sama kot nutricionistka priporočam čim več mavrične zelenjave in sadja, s čimer zagotovimo vnos tistih mikrohranil, ki jih telo potrebuje, polnozrnate ogljikove hidrate, manj mastne beljakovine in zdrave maščobe. Vse v nekih normalnih količinah. Za dušo pa si je treba privoščiti tudi kaj sladkega, s čimer ni nič narobe.”