Skok v Marušino kuhinjo (1)
Ljubljana, 29. marec
Avtor: Peter Kastelic
Maruša Černjul je najuspešnejša slovenska skakalka v višino zadnjega desetletja. Udeležila se je večine velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, trenutno pa je sredi priprav za letošnje igre v Tokiu. Največji uspeh je dosegla pred petimi leti, ko je bila deveta na evropskem prvenstvu na prostem v Amsterdamu. Simpatična Celjanka ima poleg atletike še eno veliko strast. Odlično se znajde v kuhinji, še posebej rada pa pripravlja slaščice.
Da uživa v pripravi hrane ni naključje, saj je po izobrazbi nutricionistka. Z zdravo prehrano se je ukvarjala tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA, pa tudi pri delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.
“Rada vse kuham. Še posebej jedi s čim več zelenjave in barv. Sem estet, tako da kar skuham tudi rada fotografiram, še posebej rada pa imam sladice, ki mi predstavljajo poseben izziv,” pravi 28-letna atletinja, ki se vedno potrudi, da so le te čim bolj zdrave: “To je moj cilj. V nekatere dodam zelenjavo, rada pripravljam tudi jedi za diabetike ali pa brez glutena … Poskušam uporabiti čim več znanja, ki sem ga pridobila v času študija. Še posebej se potrudim pri tistih sladicah, ki se jih spomnim sama. Tiste morajo biti atletiki primerne.”
Maruša bo svoje kulinarične recepte delila v novi redni rubriki “Skok v Marušino kuhinjo”, začeli pa bomo s priravo granole z jagodami in mandlji.
Pa dober tek!
Granola z jagodami in mandlji:
Sestavine:
- 150 g ovsenih kosmičev
- 50 g mandljev v lističih
- 20 g nastrgnega kokosa
- ščep soli
- 30 g (3 žlice) kokosovega olja
- 30 g (3 žlice) javorjevega sirupa
- 30 g čokoladnih kapljic
- 20 g liofiliziranih jagod
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180 °C in srednje velik pekač obložimo s papirjem za peko.
- V večji skledi zmešamo ovsene kosmiče, mandlje, kokos in sol. Čokoladne kapljice in jagode granoli dodamo šele na koncu, ko je že pečena.
- V manjši skledi zmešamo stopljeno kokosovo olje in javorjev sirup ter zmes prelijemo čez suhe sestavine.
- Mešanico dobro premešamo in jo enakomerno razporedimo po pekaču, ter jo rahlo pritisnemo ob dno (tako se bo granola lažje sprijela skupaj).
- Pečemo 15-20 min nato jo pustimo v pekaču, da se popolnoma ohladi.
- Ohlajeni granoli primešamo čokoladne kapljice in suhe jagode. Hranimo jo v kozarcu s pokrovom.
- Jemo jo lahko samostojno, kot obrok pa jo lahko postrežemo z jogurtom in svežim sadjem.
Število porcij: 7 (45g)
Kcal/ porcijo: 240 kcal
Maruša svetuje …
“Ljudje radi komplicirajo. Ko se odločijo, da bodo bolj zdravo jedli, bi naenkrat vse spremenili, kar je narobe. To je glavna napaka. Male in dolgotrajne spremembe so ključ do uspeha. Ni zaželeno, da se preveč omejujemo. Prevelika količina nezdrave hrane je odločilna za slabe prehranske navade. Sama kot nutricionistka priporočam čim več mavrične zelenjave in sadja, s čimer zagotovimo vnos tistih mikrohranil, ki jih telo potrebuje, polnozrnate ogljikove hidrate, manj mastne beljakovine in zdrave maščobe. Vse v nekih normalnih količinah. Za dušo pa si je treba privoščiti tudi kaj sladkega, s čimer ni nič narobe.”