
Skok v Marušino kuhinjo (8)
Ljubljana, 4. november
Avtor: Peter Kastelic
Slovenska skakalka v višino Maruša Černjul nas še naprej razvaja s svojimi kulinaričnimi recepti, ki jih enkrat mesečno delimo z našimi bralci. Tokrat je na vrsti lazanja s piščancem, špinačo in bučo. Dober tek!
Lazanja s piščancem, špinačo in bučo:
Sestavine:
- Nadev iz buče:
- 1 jesenska buča (maslenka ali hokaido)
- 150 g rikote sira
- 150 ml mleka
- pol žličke mletega muškatnega oreščka
- Nadev iz špinače in piščanca:
- 200 g kuhane špinače (brez odvečne tekočine)
- 300 g mletega piščančjega (ali puranjega) mesa
- 3 stroki česna
- žlička italianskih začimb (bazilika, origano, timijan)
- 150 g rikote sira
- 150 g naribane mocarele
- Za posip:
- 150 g mocarele
- pol žličke mlete paprike
- pol žličke bazilike
Postopek:
-
- Priprava bučkinega nadeva
Pečico segrejemo na 200°C. Bučo operemo, jo razpolovimo ter izdolbemo semena in nitke. Polovici namažemo z žličko olja, posolimo in popopramo ter jih na pekač položimo z odrezano stranjo navzdol. Pečemo jih 30-40 min oziroma dokler niso mehke in jih brez težav prebodemo z vilicami. Ko se polovici rahlo ohladita, izdolbemo meso in jih postavimo v multipraktik. Dodamo rikoto, mleko in muškatni orešček ter zmiksamo v gladek pire. - Priprava nadeva iz špinače in piščanca
Svežo ali zamrznjeno špinačo 3 minute kuhamo v vreli osoljeni vodi, nato pa jo odcedimo in iztisnemo odvečno vodo. V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo piščančje meso in pražimo približno 10 min. Dodamo nasekljan česen, sol, poper, italijanske začimbe in pražimo še 3 min. Nato mešanico odstavimo z ognja in primešamo špinači. Dodamo rikoto in mocarelo, ter po okusu dosolimo in popramo. - Priprava testenin
Če uporabljamo kupljene lističe testenin, jih v vreli osoljeni vodi kuhamo, dokler niso ”al dente” oziroma približno 7 min. Nato jih odcedimo in iz njih popivnamo odvečno vodo. V primeru, da smo naredili domače sveže testenine, jih v vreli osoljeni vodi kuhamo le eno minuto. - Sestavljanje lazanje
Po dnu 28x35cm velikega pekača najprej razmažemo 1/3 bučkinega nadeva. Nato položimo plast testenin in na njih nanesemo polovico nadeva iz špinače in piščanca. Sledi nova plast listov za lazanjo in nato ponovimo zaporedje zlaganja nadevov. Zaključimo s četrto plastjo testenin, na katero nanesemo ostanek bučkine zmesi, po kateri potrosimo sir in začimbe. Lazanjo pokrijemo s folijo in v pečici, ogreti na 175°C, pečemo 30 min. Nato jo odkrijemo in pečemo še 15 min, da se sir zlato obarva.
- Priprava bučkinega nadeva
Število porcij: 6
Kcal na porcijo: 550 kcal
Maruša Černjul je najuspešnejša slovenska skakalka v višino zadnjega desetletja. Udeležila se je večine velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Največji uspeh je dosegla pred petimi leti, ko je bila deveta na evropskem prvenstvu na prostem v Amsterdamu. Simpatična Celjanka ima poleg atletike še eno veliko strast. Odlično se znajde v kuhinji, še posebej rada pa pripravlja slaščice.
Da uživa v pripravi hrane ni naključje, saj je po izobrazbi nutricionistka. Z zdravo prehrano se je ukvarjala tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA, pa tudi pri delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.
Maruša svetuje …
“Ljudje radi komplicirajo. Ko se odločijo, da bodo bolj zdravo jedli, bi naenkrat vse spremenili, kar je narobe. To je glavna napaka. Male in dolgotrajne spremembe so ključ do uspeha. Ni zaželeno, da se preveč omejujemo. Prevelika količina nezdrave hrane je odločilna za slabe prehranske navade. Sama kot nutricionistka priporočam čim več mavrične zelenjave in sadja, s čimer zagotovimo vnos tistih mikrohranil, ki jih telo potrebuje, polnozrnate ogljikove hidrate, manj mastne beljakovine in zdrave maščobe. Vse v nekih normalnih količinah. Za dušo pa si je treba privoščiti tudi kaj sladkega, s čimer ni nič narobe.”