
Skok v Marušino kuhinjo (3)
Ljubljana, 31. maj
Avtor: Peter Kastelic
Mesec je naokoli in znova smo se znašli v kuhinji Maruše Černjul, ki mesečo deli svoje kulinarične recepte. Tokrat se lahko preizkusite v pripravi testeninske solate z avokadovim prelivom.
Pa dober tek!
Testeninska solata z avokadovim prelivom:
Sestavine:
- 350 g suhih polnozrnatih testenin
- 1 zrel avokado
- 1 skodelica (150 g) češnjevega paradižnika
- 1 skodelica (180g) koruze
- 2 mladi zeleni čebuli
Preliv:
- 2 zrela avokada
- 2 pesti (50g) mlade špinače
- 125 ml tekočega jogurta
- Sok ene limone
- Strok česna
- Žlička soli
- Ščep popra
- 1 žlica olivnega olja
- Pest listov koriandra (po želji)
Postopek:
- Testenine skuhamo v loncu osoljene vode. Ko so kuhane, jih odcedimo, speremo pod mrzlo tekočo vodo in popolnoma ohladimo.
- V multipraktiku gladko zmiksamo vse sestavine za preliv in jih prelijemo čez ohlajene testenine.
- Dodamo jim razpolovljen češnjev paradižnik, na kocke narezan avokado, koruzo, drobno narezano čebulo ter nežno premešamo.
- Solato hranimo v hladilniku in jo porabimo v 2 dneh, saj avokado hitro porjavi.
- Zdrava poletna testeninska solata je idealna priloga mesnim in ribjim dobrotam z žara.
Število porcij: 6
Kcal na porcijo: 420 kcal
Maruša Černjul je najuspešnejša slovenska skakalka v višino zadnjega desetletja. Udeležila se je večine velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, trenutno pa je sredi priprav za letošnje igre v Tokiu. Največji uspeh je dosegla pred petimi leti, ko je bila deveta na evropskem prvenstvu na prostem v Amsterdamu. Simpatična Celjanka ima poleg atletike še eno veliko strast. Odlično se znajde v kuhinji, še posebej rada pa pripravlja slaščice.
Da uživa v pripravi hrane ni naključje, saj je po izobrazbi nutricionistka. Z zdravo prehrano se je ukvarjala tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA, pa tudi pri delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.
Maruša svetuje …
“Ljudje radi komplicirajo. Ko se odločijo, da bodo bolj zdravo jedli, bi naenkrat vse spremenili, kar je narobe. To je glavna napaka. Male in dolgotrajne spremembe so ključ do uspeha. Ni zaželeno, da se preveč omejujemo. Prevelika količina nezdrave hrane je odločilna za slabe prehranske navade. Sama kot nutricionistka priporočam čim več mavrične zelenjave in sadja, s čimer zagotovimo vnos tistih mikrohranil, ki jih telo potrebuje, polnozrnate ogljikove hidrate, manj mastne beljakovine in zdrave maščobe. Vse v nekih normalnih količinah. Za dušo pa si je treba privoščiti tudi kaj sladkega, s čimer ni nič narobe.”