Skok v Marušino kuhinjo (2)
Ljubljana, 27. april
Avtor: Peter Kastelic
Mesec je naokoli in znova smo se znašli v kuhinji Maruše Černjul, ki bo mesečno delila svoje kulinarične recepte. Tokrat se lahko preizkusite v pripravi mariniranih mavričnih nabodal.
Pa dober tek!
Marinirana mavrična nabodala:
Sestavine:
- 2 bučki (rumena in zelena)
- 2 papriki (zelena in rdeča)
- 100g šampinjonov
- 1 rdeča čebula
- 1 ananas
- Marinada
- 50ml olivnega olja
- 30 ml limoninega soka
- 2 žlici gorčice
- 1 žlica medu
- 2 stroka česna
- 1 žlička bazilike
- 1 žlička peteršilj
- Pol žličke soli
- Pol žličke popra
Postopek:
- Najprej pripravimo marinado. Vse sestavine premešamo z metlico, dokler ne dobimo homogene zmesi.
- Zelenjavo in ananas očistimo in narežemo na pribljižno enako velike kose ter jih postavimo v veliko skledo.
- Prelijemo jih s pripravljeno marinado in jih za 1–2 uri postavimo v hladilnik.
- Zelenjavo v poljubnem zaporedju nabodemo na nabodala in jih na žaru ali v ponvi pečemo 10-15 minut. Po želji jih med peko lahko še nekajkrat premažemo z ostalo marinado.
- Kot popoln obrok lahko z nabodali postrežemo riž in pečene piščančje prsi.
Število porcij: 2 nabodali
Kcal/ porcijo: 180 kcal
Maruša Černjul je najuspešnejša slovenska skakalka v višino zadnjega desetletja. Udeležila se je večine velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, trenutno pa je sredi priprav za letošnje igre v Tokiu. Največji uspeh je dosegla pred petimi leti, ko je bila deveta na evropskem prvenstvu na prostem v Amsterdamu. Simpatična Celjanka ima poleg atletike še eno veliko strast. Odlično se znajde v kuhinji, še posebej rada pa pripravlja slaščice.
Da uživa v pripravi hrane ni naključje, saj je po izobrazbi nutricionistka. Z zdravo prehrano se je ukvarjala tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA, pa tudi pri delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.
Maruša svetuje …
“Ljudje radi komplicirajo. Ko se odločijo, da bodo bolj zdravo jedli, bi naenkrat vse spremenili, kar je narobe. To je glavna napaka. Male in dolgotrajne spremembe so ključ do uspeha. Ni zaželeno, da se preveč omejujemo. Prevelika količina nezdrave hrane je odločilna za slabe prehranske navade. Sama kot nutricionistka priporočam čim več mavrične zelenjave in sadja, s čimer zagotovimo vnos tistih mikrohranil, ki jih telo potrebuje, polnozrnate ogljikove hidrate, manj mastne beljakovine in zdrave maščobe. Vse v nekih normalnih količinah. Za dušo pa si je treba privoščiti tudi kaj sladkega, s čimer ni nič narobe.”