Ljubljana, 27. april
Avtor: Peter Kastelic
Mesec je naokoli in znova smo se znašli v kuhinji Maruše Černjul, ki bo mesečno delila svoje kulinarične recepte. Tokrat se lahko preizkusite v pripravi mariniranih mavričnih nabodal.
Pa dober tek!
Število porcij: 2 nabodali
Kcal/ porcijo: 180 kcal
Maruša Černjul je najuspešnejša slovenska skakalka v višino zadnjega desetletja. Udeležila se je večine velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, trenutno pa je sredi priprav za letošnje igre v Tokiu. Največji uspeh je dosegla pred petimi leti, ko je bila deveta na evropskem prvenstvu na prostem v Amsterdamu. Simpatična Celjanka ima poleg atletike še eno veliko strast. Odlično se znajde v kuhinji, še posebej rada pa pripravlja slaščice.
Da uživa v pripravi hrane ni naključje, saj je po izobrazbi nutricionistka. Z zdravo prehrano se je ukvarjala tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA, pa tudi pri delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.
“Ljudje radi komplicirajo. Ko se odločijo, da bodo bolj zdravo jedli, bi naenkrat vse spremenili, kar je narobe. To je glavna napaka. Male in dolgotrajne spremembe so ključ do uspeha. Ni zaželeno, da se preveč omejujemo. Prevelika količina nezdrave hrane je odločilna za slabe prehranske navade. Sama kot nutricionistka priporočam čim več mavrične zelenjave in sadja, s čimer zagotovimo vnos tistih mikrohranil, ki jih telo potrebuje, polnozrnate ogljikove hidrate, manj mastne beljakovine in zdrave maščobe. Vse v nekih normalnih količinah. Za dušo pa si je treba privoščiti tudi kaj sladkega, s čimer ni nič narobe.”