Skok v Marušino kuhinjo (5)
Ljubljana, 6. avgust
Avtor: Peter Kastelic
Mesec je naokoli in znova smo se znašli v kuhinji Maruše Černjul, ki mesečo deli svoje kulinarične recepte. Ker smo v času olimpijskih iger v Tokiu, je naša skakalka v višino pripravila recept za pripravo olimpijske sushi sklede.
Pa dober tek!
Olimpijska sushi skleda:
Sestavine:
• 350 g okroglozrnatega riža (najbolje je riž za sushi)
• 50 ml riževega kisa
• 10 g soli
• 20 g sladkorja
• 200 g dimljenega lososa
• 1 sveža kumara
• 1 svež korenček
• pol glave rdečega zelja
• 1 skodelica koruze
• 1 mango
• 1 avokado
• 2 mladi čebuli
• 3 žlice majoneze
• 1 žlička pekoče omake Sriracha
• sezam za posip
Postopek:
1. Priprava riža
Riž speremo pod hladno vodo in ga s 500 ml vode postavimo na srednji ogenj. Ko voda zavre, posodo pokrijemo in na rahlem ognju kuhamo še 15-18 minut, oziroma dokler vsa voda ne povre. Med kuhanjem riža pripravimo marinado za riž, ki bo jedi dala tisti pravi sushi okus. V posodici segrejemo 50 ml riževega kisa in vanj raztopimo 10 g morske soli in 20 g belega sladkorja. Marinado polijemo po kuhanem rižu, premešamo in pustimo da se ohladi.
2. Priprava zelenjave in lososa
Sushi skledo lahko pripravimo iz poljubne zelenjave, sadja, rib ali mesa, moja najljubša kombinacija pa je vsekakor dimljen losos z avokadom, mavrično zelenjavo in mangom. Vse sestavine narežemo na poljubno velike kose. Jaz se rada igram z videzom jedi, zato korenček in zelje narežem na trakce, kumaro na obročke, mango na kocke in avokado na rezine.
3. Priprava omake
Majonezo in sriracho premešamo. Če želimo bolj tekočo omako po želji dodamo kakšno žličko vode.
Jed serviramo tako, da na dno servirne posode damo kuhan riž, nanj pa položimo narezan losos, kumaro, korenček, koruzo, mango, zelje in zeleno čebulo. Jed prelijemo z žlico omake in potrosimo s sezamovi semeni.
Število porcij: 4
Kcal na porcijo: 550 kcal
Maruša Černjul je najuspešnejša slovenska skakalka v višino zadnjega desetletja. Udeležila se je večine velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, trenutno pa je sredi priprav za letošnje igre v Tokiu. Največji uspeh je dosegla pred petimi leti, ko je bila deveta na evropskem prvenstvu na prostem v Amsterdamu. Simpatična Celjanka ima poleg atletike še eno veliko strast. Odlično se znajde v kuhinji, še posebej rada pa pripravlja slaščice.
Da uživa v pripravi hrane ni naključje, saj je po izobrazbi nutricionistka. Z zdravo prehrano se je ukvarjala tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA, pa tudi pri delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.
Maruša svetuje …
“Ljudje radi komplicirajo. Ko se odločijo, da bodo bolj zdravo jedli, bi naenkrat vse spremenili, kar je narobe. To je glavna napaka. Male in dolgotrajne spremembe so ključ do uspeha. Ni zaželeno, da se preveč omejujemo. Prevelika količina nezdrave hrane je odločilna za slabe prehranske navade. Sama kot nutricionistka priporočam čim več mavrične zelenjave in sadja, s čimer zagotovimo vnos tistih mikrohranil, ki jih telo potrebuje, polnozrnate ogljikove hidrate, manj mastne beljakovine in zdrave maščobe. Vse v nekih normalnih količinah. Za dušo pa si je treba privoščiti tudi kaj sladkega, s čimer ni nič narobe.”